Pita tészta

Nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerű a pita elkészítése, és mennyivel jobb, mint a készen vásárolt társai.

Pita tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg pásztói búzafinomliszt (BL-55)
  • 3 dl víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Egy deciliter kéz meleg vízben futtassuk fel az élesztőt. Addig a többi hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.

Dagasszuk addig, amíg hólyagok keletkeznek a tésztán. Puha és kissé ragacsos lesz az elkészült tészta. Ezután tiszta konyharuhával takarjuk le, és kelesszük meleg helyen egy órán keresztül. (be szoktam rakni a sütőbe, és bekapcsolom, a kelesztő programot)

Borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, vágjuk fel 12 egyenlő cipócskára, és pihentessük még 10 percet. 

Következő lépésnél formázzuk meg a cipókat, a tészta oldalát csipkedjük, tűrjük be alulra, majd konyharuhával letakarjuk, és fél órán keresztül ismét kelesztjük.

Pita tészta
Közben a sütőt melegítsük elő 230 fokra! A pihentetett tésztát a kezeink között forgatva, alakítsuk 10-13 cm-es kör alakú formára vagy nyújtófával nyújtsuk a kívánt méretre.

Tegyünk a sütőbe egy tepsit, erre dobjuk az elkészült tésztát és süssük 3-5 percen keresztül, majd fordítsuk meg és süssük még 2 percig. Szedjük az elkészült pitákat konyharuhával bélelt tálba.

Tipp:

Van, aki sütőrácsra teszi, más serpenyőben süti, én tepsit tettem a sütőbe, erre dobtam a formára alakított tésztát. Nagyon vékonyra ne nyújtsuk, mert tapas falatkák lesznek belőle. Habár az sem rossz, ha van mellé egy kupica is.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!