Az őszibarack téliesítésének több módja van. Készíthetünk dzsemet, lekvárt vagy befőttet is, ebből a nagyszerű gyümölcsből. Elkészítése roppant egyszerű, így télen is élvezhetjük a zamatát.

Hozzávalók:
- 2 kg őszibarack
- 3 evőkanál cukor üvegenként
- szegfűszeg, ízlés szerint
Elkészítés:
Az őszibarackot beáztatjuk, majd váltott vízben alaposan megmossuk. Meghámozzuk, félbe vágjuk, a magot kiemeljük.
Az előkészített, fertőtlenített üvegekbe szépen elrendezzük. A gyümölcs ízétől függően, 2-3 evőkanál cukrot szórunk a tetejére, majd az üveg nyakáig felengedjük vízzel. Simítsuk rá a befőző fóliát, és szorosan tekerjük rá a fedelet.
Egy nagyobb lábas aljára fektessünk újságpapírt, helyezzük rá az üvegeket, engedjük fel vízzel úgy, hogy legalább az üvegek 4/5 részét lepje el a víz.
Fedővel letakarva, tegyük a tűzhelyre, forraljuk fel, majd a hőfokot csökkentve, gyöngyözve főzzük legalább 25-30 percen keresztül.
A fedőt hagyjuk rajta, amíg kihűl, ez nagyjából egy nap, majd az üvegeket megtörölve, tehetjük is a kamra polcra.
Nagyobb mennyiség feldolgozása esetén, a megpucolt barackokat tegyük citromos vízbe, így kerülhetjük el, hogy a gyümölcs megbarnuljon.
Vélemény, hozzászólás?