Non plus ultra
Leginkább a vidéki lakodalmas édességek között találkozhatunk ezzel a felülmúlhatatlan habcsókos, aprócska korongokkal, amelyet lekvárral ragasztanak össze. Egyszerűsége rendkívüli, roppanós íze pedig egyszerűen felejthetetlen.
Hozzávalók:
- 30 dkg pásztói búzafinomliszt (BL-55)
- 20 dkg vaj hidegen
- 20 dkg porcukor
- 3 tojás sárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
Habhoz:
- 3 tojás fehérje
- 23 dkg porcukor
- 1 facsarás citromlé
Összeállításhoz:
- dió
- jó fajta házi lekvár
Elkészítés:
Első lépésként a tészta hozzávalót gyúrjuk össze, ugyanis amíg a hűtőben pihen a tésztánk, addig elkészítjük a habos masszát. A lisztet morzsoljuk el a vajjal, majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyúrjunk sima, egyenletes tésztát. Becsomagoljuk és hűtőben pihentetjük.
A tojásfehérjéből, a hozzá adagolt cukorból és a citromléből sűrű, kemény habot készítünk és betöltjük habzsákba.
A tésztát nagyjából 3 mm vastagságúra nyújtjuk és kicsi pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk, amit sütőpapírral bélelt tepsire helyezünk. A tészta korongokra, kis halmokat nyomunk a habból. 150 fokra előmelegített sütőbe toljuk, nagyjából 8-10 percre. Az elkészült süteményeket nyitott ajtónál hagyjuk hűlni.
Amikor langyosra hűltek a korongok, jó fajta lekvárral, kettesével összeragasztjuk.
Tipp:
Sütés előtt a habcsókos masszára szórhatunk darált diót, akár a habba is keverhetjük, mert így ízletesebb lesz a süteményünk. Ismerek olyan változatot is, hogy diót szúrnak a habba, így nem esik le a megsült süteményről a habkorong. Készíthetjük meggy vagy ribizli lekvárral is.
Vélemény, hozzászólás?