Lasagna recept

A klasszikus bolognai változat több lépésben készülő étel, de a krémes, szaftos ragu a réteges tésztával és sajttal megérdemli a vezető szerepet. A legfontosabb, hogy a tészta és a mártás harmóniában legyen.

Lasagna recept

Hozzávalók a raguhoz:

  • 500 gramm darált marhahús
  • 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
  • 2 szál sárgarépa lereszelve
  • 1 szál zeller apróra vágva
  • 1 doboz darabolt paradicsom konzerv vagy 3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 zúzott fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • só, bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 2 dl víz

Basamel:

  • 50 g liszt
  • 50 g vaj
  • 700 ml tej
  • csipetnyi szerecsendió reszelve
  • késhegynyi őrölt bors

250 gramm lasagna tészta

200 gramm ízlés szerinti reszelt sajt, lehetőleg parmezan

Elkészítés:

A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.

Amíg a ragu készül, addig a basamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást. Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.

Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg basamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg basamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!