A klasszikus bolognai változat több lépésben készülő étel, de a krémes, szaftos ragu a réteges tésztával és sajttal megérdemli a vezető szerepet. A legfontosabb, hogy a tészta és a mártás harmóniában legyen.
Hozzávalók a raguhoz:
- 500 gramm darált marhahús
- 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- 2 szál sárgarépa lereszelve
- 1 szál zeller apróra vágva
- 1 doboz darabolt paradicsom konzerv vagy 3 dl passzírozott paradicsom
- 1 zúzott fokhagyma
- 1 babérlevél
- só, bors ízlés szerint
- 3 evőkanál zsiradék
- 2 dl víz
Basamel:
- 50 g liszt
- 50 g vaj
- 700 ml tej
- csipetnyi szerecsendió reszelve
- késhegynyi őrölt bors
250 gramm lasagna tészta
200 gramm ízlés szerinti reszelt sajt, lehetőleg parmezan
Elkészítés:
A ragu elkészítéséhez olajat hevítünk és megfonnyasztjuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzá tesszük a darált húst és fehéredésig pirítjuk, ezután tesszük bele a darabolt zöldségeket, a zúzott fokhagymát és nagyjából 5 percig együtt pirítjuk. Felöntjük a darabolt paradicsommal, a vízzel, sózzuk, megszórjuk borssal és fedő nélkül alacsony fokozaton rotyogtatjuk.
Amíg a ragu készül, addig a basamel mártást készítjük el, ehhez a vajat megolvasztjuk, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a lisztet. A tejet adagonként öntjük hozzá, miközben folyamatosan kevergetjük, így kerülhetjük el a csomósodást. Kis fokozaton addig főzzük, amíg besűrűsödik, közben sózzuk, borsozzuk és megszórjuk őrölt szerecsendióval.
Kivajazunk egy hőálló tálat vagy tepsit, majd az aljára simítunk egy réteg ragut, ráfektetjük a tészta lapokat, majd befedjük egy réteg basamel mártással és megszórjuk reszelt sajttal. Ezt a műveletet addig ismételjük, amíg el nem fogynak a hozzávalók. Az utolsó réteg basamel legyen, amit bőségesen megszórunk reszelt sajttal. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 35-40 perc alatt szép barnára sütjük. Szeletelés előtt kis ideig pihentetjük, majd tálaljuk.
Vélemény, hozzászólás?