Kalácskoszorú

Kalácskoszorú

Foszlós bélű, édes ízű, ünnepi kalács, amit leginkább a Húsvéti ünnepek alkalmából készítünk. Ha van egy jó receptünk, akkor még a kezdők is könnyen megbirkóznak, a kalács készítéssel.

Kalácskoszorú

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés:

Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű. A kalácskoszorú készítésének első lépése, hogy egy deciliter langyos tejben, elmorzsoljuk az élesztőt és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, a lágy margarint, a tejet, pici sót és a felfuttatott élesztőt.

Alaposan összegyúrjuk, addig dolgozzunk a tésztával, amíg aprócska hólyagok keletkeznek a tésztán. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük egy órát.

Borítsuk egy lisztezett deszkára a megkelt tésztát és osszuk el, három egyenlő részre, majd sodorjunk belőlük rudakat. Ezekből a rudakból fonjuk össze a kalácsot, majd tegyük kivajazott jénai tálba vagy kerek torta formába. A tetejét kenjük be a felvert tojással és ismét hagyjuk kelni, fél órán keresztül.

Közben a sütőt, melegítsük elő 170 fokra. Fél óra elteltével, ismét kenjük le a kalácskoszorút tojással, így szép fényes lesz a kisült kalács. Tegyük a sütőbe, nagyjából 40 perc alatt meg is sül. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor borítsunk rá fóliát. A kisült kalácskoszorút, tegyük rácsra hűlni.

 

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!