Kacsazsír készítése

Emlékszem, egyik nagymamám konyhájában sem volt étolaj. Nem főztek mással, mint zsírral. Máig is, élénken él bennem, ahogy a pörkölt szaftját, kenyérrel tunkoltuk, miközben a zsíros szaft csorgott a szánk szélén. Az otthon készített zsírnak nincs párja, friss kenyérrel, pirospaprikával megszórva, vöröshagyma karikákkal tálalva.

LilaLicsi -kacsazsir-012
A minap kaptam egy kacsát, amihez vásároltam még kacsahájat, így készült a kacsa mellé, kacsazsír is. A hájat vékony csíkokra szeltem, nagyjából egy deciliter vízzel öntöttem fel. Így kezdtem el főzni, fedő alatt, kis lángon. Ahogy a folyadék teljesen ellepi, de még zavaros, a fedőt levéve róla, kezdtem el kevergetni. Az elején még ritkán, aztán egyre gyakrabban kell keverni, így nem ég oda, illetve több zsír, sül ki belőle. Ahogy a zsír szép átlátszó lesz, a benne lévő töpörtyű, pedig aranyszínűvé változik, akkor már kiszedhető. Alapos csepegtetés után a tepertőt, papírszalvétára szedtem, a zsírt pedig, hűlés után átszűrtem egy bödönbe. A kacsazsír, rendkívül egészséges, így ételek készítésére is alkalmas. A kacsa vagy liba zsír hamar elkészül, de készíthetünk más hájból is otthoni zsiradékot.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. december
h k s c p s v
« jún    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!