Fejtett bableves

A nyár egyik sztárja, a friss babból készült leves. Tartalmas étel, amit akár bográcsban is készíthetünk.

LilaLicsi -bableves-01

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 5 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál lestyán
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 20 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász
  • só, fűszerpaprika, esetleg bors, de az erős paprika is bele dobható

Elkészítés:

A hozzávalókat előkészítem. A babot kifejtem, zöldségeket megtisztítom, kolbászt karikára, a szalonnát pedig kis kockákra szelem. Mi nagyon szeretjük a sárgarépát, ezért szoktam a zöldségeket 4-5 centis darabokra vagdosni. Egy nagyobb lábosba teszem a babot, a zöldségeket, kolbászt, és a szalonnát, majd felöntöm vízzel és füstölt hús levével, így teszem fel főzni. Nagyjából 1,5 óra alatt megpuhul. Ez idő alatt szoktam elkészíteni a csipetkét és a rántást. Mielőtt teljesen megfőne a bab, beleszórom a csipetkét, a két gerezd fokhagymát összezúzva, és a rántást. Így rotyogtatom még 10-15 percen keresztül. Közben megkóstolom, ha szükséges, akkor még sózom illetve fűszerezem. Mi nem szeretjük, ha a levesbe úszkál az apróra vágott hagyma, ezért egészben teszem bele, és a végén szedem ki, a többi nem kedvelt zöldséggel együtt. Tejföl és fehér kenyér társaságában kerül az asztalra.

 

 

 

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!