Eperlekvár
Emlékszem gyermek koromban a nagymama, hatalmas üstben, az udvar közepén kavargatta a lekvárt. Imádtam a lekvárjait, csak igyekszem kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett.

Hozzávalók:
- 1,5 kg eper
- 60 dkg cukor
- barackpálinka a tetejére
Elkészítés:
Az előkészítés több időt igényel, viszont fontos a megfelelő higiénia betartása, ugyanis a tartósítás lényege az eljáráson van, ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a tisztaságra.
Az epret válogassuk át, áztassuk be csupán öt percre, így a felesleges szennyeződés leázik. Váltott vízben, többször mossuk át, csepegtessük le és szedjük ki a csumáját.
Ha szükséges, vágjuk az eper szemeket félbe vagy negyedbe. Tegyük egy nagyobb tálba, majd rétegenként szórjuk rá a cukrot. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Másnap öntsük lábosba, nagy lángon melegítsük forrásig. A képződött habot egy kanállal szedegessük le és alacsony lángon, időnként megkeverve, főzni kezdjük.
Nagyjából a forrástól számított, 20-30 percig főzzük. A tűzről levéve, forrón üvegekbe adagoljuk, egy teáskanál pálinkát teszünk a tetejükre, szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk 10 percre, majd plédbe bugyoláljuk, és a következő nap, a kamra polcra tesszük.
Vélemény, hozzászólás?