Eperlekvár

Eperlekvár

Emlékszem gyermek koromban a nagymama, hatalmas üstben, az udvar közepén kavargatta a lekvárt. Imádtam a lekvárjait, csak igyekszem kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett.

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 60 dkg cukor
  • barackpálinka a tetejére

Elkészítés:

Az előkészítés több időt igényel, viszont fontos a megfelelő higiénia betartása, ugyanis a tartósítás lényege az eljáráson van, ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a tisztaságra.

Az epret válogassuk át, áztassuk be csupán öt percre, így a felesleges szennyeződés leázik. Váltott vízben, többször mossuk át, csepegtessük le és szedjük ki a csumáját.

Ha szükséges, vágjuk az eper szemeket félbe vagy negyedbe. Tegyük egy nagyobb tálba, majd rétegenként szórjuk rá a cukrot. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Másnap öntsük lábosba, nagy lángon melegítsük forrásig. A képződött habot egy kanállal szedegessük le és alacsony lángon, időnként megkeverve, főzni kezdjük.

Nagyjából a forrástól számított, 20-30 percig főzzük. A tűzről levéve, forrón üvegekbe adagoljuk, egy teáskanál pálinkát teszünk a tetejükre, szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk 10 percre, majd plédbe bugyoláljuk, és a következő nap, a kamra polcra tesszük.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!