Bejgli recept

A bejgli eredete többféle hagyományt mutat, ahogy az elkészítése is. Ez a recept édesanyámé, ugyanis a családunk ünnepi asztalára mindig Ő készíti a bejglit, ezt a hagyományt, már 60 éve tartjuk.

Bejgli recept

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 80 dkg pásztói búzafinomliszt (BL-55)
  • 3 dkg élesztő
  • 20 dkg vaj vagy 16 dkg zsír
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja

Töltelék diós, mákos:

  • 30 dkg őrölt dió
  • 30 dkg őrölt mák
  • 25 dkg cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl rum
  • ízlés szerint őrölt fahéj, szegfűszeg
  • kevés tej, nagyjából 1 dl
  • 1/2 dl víz

Gesztenyés:

  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg porcukor
  • 3 evőkanál búzadara vagy őrölt babapiskóta
  • 5 dkg mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 dl tejszín
  • löttyintés rum
  • 1/2 narancs reszelt héja

Kakaós:

  • 6 kocka keserű csokoládé
  • 3 evőkanál kakaó
  • 6 evőkanál cukor
  • 20 dkg vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1/2 narancs reszelt héja

Elkészítés:

A diós és mákos töltelék összeállításához a cukrot nagyon kevés vízben felforraljuk. Két egyenlő részre osztjuk, felét a dióra másik felét a mákra öntjük. A többi hozzávalót is fele-fele arányban hozzákeverjük. Annyi tejet adunk hozzá, hogy kemény, de kenhető pépet kapjunk.

A tésztához szükséges lisztet a vajjal, és az élesztővel jól összemorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgáját, sót, citromhéjat, vaníliás cukrot. A langyos tejjel keményebb, de formázható, sima tésztát gyúrunk.

Az elkészült tésztát négy egyforma részre osztjuk, és vékony, de egyforma méretűre nyújtjuk. A diós és mákos tölteléket kétfelé osztjuk, majd egyenletesen elkenjük a kinyújtott tésztán, és feltekerjük.

Kivajazott tepsibe fektetjük az elkészült rudakat, majd egy tojássárgájával lekenjük és 40 percre hűtőbe tesszük pihenni. Ezután tojásfehérjével kenjük le és tegyük vissza a hűtőbe 30 percre.

Közben a sütőt 180 fokra melegítjük, sütés előtt megszurkáljuk, a tekercseket és 25-30 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A bejgli elkészítését a töltelékkel kezdjük, hiszen ki kell hűlnie, mire a tésztát összeállítjuk. Az összeállított tészta nem fog ragadni, ezért lisztezni sem kell a nyújtáskor.

Törekedjünk arra, hogy a tészta és a töltelék aránya fele-fele legyen, tehát ebben az esetben, nagyjából 27 dkg legyen a tészta, 27 dkg legyen a töltelék is, így a tekercsek oldala nem fog megrepedni.

Egy tepsibe négy rudat fektessünk, így sütés közben nem esik szét, és szépen kitölti a tepsit a bejgli. Az utóbbi időben a lekenéshez egy evőkanál tejfölt teszek a tojásfehérjébe, így sokkal krémesebb, lágyabb a teteje.

A fent leírt tészta mennyiségéhez vagy a diós-mákos vagy a gesztenyés-csokis tölteléket használom.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!