Bableves füstölt hússal, csipetkével

Bableves füstölt hússal, csipetkével

A leves mindig jól esik, főleg ha telt ízű, tartalmas és laktató. A bableves egy igazi nagyágyú, ami finom kenyérrel, akár komplett ételt is alkothat, legyen szó ebédről vagy vacsoráról.

Bableves füstölt hússal-01

Hozzávalók:

  • 40 dkg bab, tetszés szerint
  • 30 dkg füstölt comb
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db fehérrépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 kisebb zellergumó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál lestyán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál zsiradék
  • só, fűszerpaprika
  • csípős paprika karikák

Elkészítés:

A húsvéti sonka főzőlevét, ennél az ételnél érdemes felhasználni. A hozzávalókat készítsük elő, a zöldségeket tisztítsuk és mossuk meg, majd vágjuk tetszés szerinti méretre. A füstölt húst vágjuk kockákra, a kolbászt szeleteljük vastagabb karikákra.

Tegyük a tűzre, egy nagyobb lábosba a főzőlevet és a babot. Adjuk hozzá a kockára vágott füstölt húst, zöldségeket, öntsük fel bő vízzel.

Nagyjából két óra alatt megpuhulnak a hozzávalók, ez idő alatt készítsük el a csipetkét. Egy tojást, pici sóval verjünk fel, adjunk hozzá, annyi lisztet, hogy kemény, de gyúrható tésztát kapjunk. Néhány perc gyúrás után, csipkedjük apró darabkákra, és bő vízben főzzük ki.

Ha a bab megpuhult, tegyük bele a kolbászt és készítsük el a rántást is. Két evőkanál zsiradékot forrósítsunk fel, adjuk hozzá a lisztet és pirítsuk zsemleszínűre. Húzzuk le a tűzről, adjuk hozzá a pirospaprikát, keverjük össze. Folyamatos keverés mellett, öntsük fel két deci vízzel és csurgassuk a levesbe az elkészült rántást. Tegyük a levesbe az összezúzott fokhagymát, rotyogtassuk még 10 percig.

Bableves füstölt hússal-01
Tálalásnál tejfölt, csípős paprika karikákat, csipetkét és kenyeret teszek mellé, így mindenki válogathat kedve szerint. A bablevest mindig fejtett babból készítem, így a fagyasztóból kerül elő a főzőlé és a bab is, természetesen száraz babból is készíthető, de főzés előtt beáztatom.

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!