Egyszerű de rafinált receptek

Útravaló

Fokhagyma

Fokhagyma

Ez a gyógy- és fűszernövény a magyar konyha egyik alapköve. Hiánya unalmassá, ízetlenné teszi az ételek ízvilágát.
Különleges, pikáns ízjavító hatása miatt az egész világon kedvelik. Az ókori népek különös varázserőt tulajdonítottak ennek a növénynek, gerezdjeit amulettként hordták. Később a különféle rituálék mellett orvosságként is használták.

A fokhagymának a legmagasabb a nitrogén és a foszfor tartalma, ezen kívül kálium, kalcium, és magnézium is található benne. Vitaminok közül tartalmazza az A, B, C, és E vitamint. A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. A fokhagyma egy figyelemre méltó orvosság, mely komplex összetevőinek köszönhetően jelentős immunerősítő hatással is rendelkezik. Erős antibakteriális és gombaölő hatással bír. A magas vérnyomástól a köhögés kezeléséig jelentős gyógyhatással bírhat. Érdemes szem előtt tartani, hogy a nyersen fogyasztott fokhagyma képes leginkább átadni a benne lévő erőt, gyógyhatását így fejtheti ki.

A fokhagymát, mint ételízesítőt mindenki ismeri. Használhatjuk gerezdenként, zúzva, szárítva. Felhasználjuk levesbe, főzelékbe, salátákba, páclébe, sültekhez, szószokhoz avagy jelentős mennyiség kerül felhasználásra egy disznóvágás alkalmával is.

Kép forrása:pixabay.com

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük