Egyszerű de rafinált receptek

Alapanyag

Köménymag

kömény

A köménymag az egyik legelterjedtebb, legnépszerűbb fűszer. A magyar konyha sokat használja, talán az egyik legjellegzetesebb fűszere.kömény
Magas illóolaj tartalmának köszönhetően, rendkívüli aromája, a karvonnak tulajdonítható. Jellegzetes íze mellett a szervezetre is rendkívül jó hatással van.

Kömény fajtái:

  • Köménymag: fanyar ízű, erős aromájú és sötétebb színű mag
  • Római kömény: olajosabb, erős aromájú, pikáns ízű, kissé világosabb szemek
  • Édeskömény: jellegzetesen ánizsos ízű, halványzöld színű szemek
  • Fekete kömény: íze a borshoz hasonlítható, szerecsendióval keverve, érezhetően olajos, fekete színű mag

A népi gyógyászat előszeretettel használja, gyógyászati hatása régóta ismert és használt. Nagy mennyiségben tartalmaz A, C, E, B vitaminokat, valamint vasat, rezet, kalciumot, mangánt, cinket, szelént, káliumot és magnéziumot. Összetevőinek köszönhetően nagyszerű gyulladáscsökkentő, szélhajtó, javítja az emésztést és görcsoldó.

Számos levesbe használható, nagyszerű kiegészítője a káposztának, körözöttnek, salátának, libának, kacsának, sertés húsoknak. Nem csak dekoratív, de íze remekül érvényesül kenyereken, sós süteményeken. Likőr, pálinka alapanyaga is lehet.

Emlékszem, hogy fiam születése után, nagymamám kötelezően itatta velem a kömény teát, amit később a babával is megitatott. Nálunk köménymag leves készült, sütőben készített, pirított kenyérkockákkal, amikor náthásak voltunk, mert ez segítette elő a lábadozást. Nagymamám úgy nyúlt a kömény után, mint én az Algopirin után. Határozottan és magabiztosan használta a tudását, ami csak az előnyünkre szolgált.
Kép forrása: pixabay.com

Mentés

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük