Egyszerű de rafinált receptek

Csillagánizs

Igazi kuriózum, az ínyencségre vágyok fűszere. Nagyon kellemes, az ánizshoz hasonló az aromája, de annál intenzívebb, édeskés ízű fűszer.
Dél-Kínában és Vietnamban honos növény, melynek csillag alakú a termése. A csontkemény tüszőben, mag fejlődik ki. A termés fokozatosan szárad és zsugorodik. Fűszerként a még éretlenül szárított termést használják. Nem csak fűszerként, de gyógynövényként is alkalmazzák. Illóolaj nem a magokban, hanem a falában található.

Antibakteriális és vírusölő hatású. Influenza alatti időkben előnyös a fogyasztása. Görcsoldó hatású, szélhajtó, és felfúvódás esetén is javasolható. A kozmetikai ipar is előszeretettel használja szappanok, parfümök illatosítása alkalmával.

A gasztronómiában leggyakrabban karácsony alkalmával kerül elő, hiszen a mézeskalács fűszerkeverékek egyik alap pillére. Kiválóan használható sütemények, gyümölcslevesek, gyümölcs borok, likőrök, puncs vagy teák ízesítéséhez. Keleti jellegű ételek alkotóeleme is. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy lehetőleg szép, hibátlan darabokhoz jussunk hozzá. Egy hibátlan csillagánizs csodálatos formája, már önmagában is pompás látványt nyújt, így dekorációk díszítésére is kiválóan alkalmas.
Kép forrása: pixabay.com

Ez is érdekes lehet...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük