Az emberiség legősibb fűszere, melynek hosszú történelme van, hiszen már az antik görög birodalomban is szó esett róla.Egykor háborúk folytak az értékes fűszerért. A bors szállítmányok az arab kereskedők által érkeztek Európába. Hosszú útja során a kincsesládából a fazékba került. Ma már kivétel nélkül minden asztalon megtalálható. Termése szárítva, egészben vagy őrölve adja a fűszert. A fekete, zöld, piros és a fehér bors ugyanazon növényen terem. A bogyók színe attól függ, hogy mennyire éretten szedték le. Kezdetben piros színű. Zölden leszedve zöld borsként, illetve fermentálás vagy napon szárítás után a termésfal megráncosodik, így fekete borsként szórjuk az ételeinkbe. Ennek megfelelően különbözik az ízük és feldolgozásuk módszere is. Felhasználási területe rendkívül széles, szinte bármilyen ételhez adható.
- Fehérbors: Kicsit lágyabb, melegebb az íze, mint a fekete borsnak, ellenben kevésbé aromás és nem is csíp annyira. Világos színű ételek (mártások, levesek, krumplis ételek) fűszerezéséhez tökéletes.
- Zöldbors: A legkevésbé csípős a három közül, kicsit gyümölcsösebb, íze van. Többek között nagyon jól megy salátákhoz, párolt zöldségekhez és különböző mártásokhoz.
- Rózsabors: A rózsabors egy bogyó, nem kemény és szilárd, hanem lágy és üreges. Rengeteg illóolajat tartalmaz és gyorsan elillan, ezért mindig csak a főzés végén adjuk az ételhez, különben hamar elveszíti az ízét.
- Feketebors: A legerősebb ízzel bír a különbözőképp kezelt borsok közül.
Gyógyhatásai:
- élénkítően hat a vérkeringésre
- fokozza az izmok vérellátását
- növeli a szervek, szövetek oxigénellátását
- segíti az emésztőrendszer működését
- étvágygerjesztő hatású
- megszünteti az idegi eredetű hasmenést
- serkentőleg hat a pangó veseműködésére
- a bors jelenléte az emésztőrendszerben elősegíti és fokozza a tápanyagok hatékonyabb felszívódását
Kép forrása: pixabay.com