Jóformán mindenki oda van ezért a szerény gyümölcsért, hiszen dicsérik az íze és számos egészségügyi előnye miatt is.
Banánból több mint ezer fajta létezik és a világ egyik legnépszerűbb gyümölcse, mely könnyen emészthető, természetes energiaforrás. A banán tápláló termék, amely nagy mennyiségű rostot és antioxidánsokat tartalmaz, valamint kitűnő vitamin- és ásványi anyag forrás.
A banán fontos tápanyagokat tartalmaz, a benne lévő kalória több mint 90 %-a szénhidrát. Magas szénhidrát tartalma ellenére, a közhiedelemmel ellentétben mégsem hizlal.
A banánban található kálium, kalcium, foszfor, vas, A-, B6-, és C-vitamin, továbbá nyomelemeket, valamint a glükóz feldolgozásához szükséges enzimet is tartalmaz, ez enzim elősegíti az agyműködést. Káliumban gazdag, ami elengedhetetlen a vérnyomás fenntartásához. Kiváló C vitamin forrás, ami segíthet a fertőzések elleni küzdelemben is, valamint a napi C-vitamin szükséglet 15%-át tudja fedezni. A B-vitamin és a magnézium segítenek a stresszoldásban. A-vitamin tartalma pedig segíthet fenntartani az optimális látást.
A tápláló banán teltség érzetet okoz, így remek választás, a vércukorszint stabilizálására, illetve a két étkezés közötti étvágy csökkentésre. Kiváló energiaszelet reggelente vagy edzés előtt.
A banánt többnyire nyersen fogyasztjuk, de remek köret, desszert, zöldséges ragu, curry része is lehet.
Kép forrása: pixabay.com