A rizsről néhány szóban

A rizs sósan és édesen egyaránt készíthető. Talán ezért is fogyasztja a világ népességének több mint a fele.

LilaLicsi - rizs-02
Teljes értékű, igen egészséges táplálék nem hiányozhat a kifinomult konyha alapanyagai közül. Japánban a rizs szó, “gohan” az egész étkezést jelenti. A világ több, mint felén naponta többször is fogyasztanak rizst. A kérdés csupán az, hogy hogyan készítsük el. Egyesek szerint a fedőt nem szabad felemelni főzés közben de vannak akik fedő nélkül párolják. Abban viszont mindenki egyetért, hogy nagy edényben készüljön. A rizs számtalan fajtája között a szemek színe és alakja alapján lehet eligazodni.

Mosni vagy nem mosni?

A konyhakész rizst nem kell megmosni, de az apró, gömbölyű szeműt ajánlatos kiáztatni. Bizonyos receptekben azt olvashatjuk, hogy a rizst először mossuk meg. Így nem csak megtisztítjuk, de a keményítőt is kimossuk belőle. (Itt jegyezném meg, hogy a keményítős vizet az arcunkra tehetjük, így jó ránctalanító, bőrsimító. Kivilágosítja és ragyogóvá teszi a bőrt. Tehát ne hagyjuk elveszni a lefolyóba.)

Hosszúkás vagy gömbölyű?

A rizs sokféle lehet, nevét alakjáról vagy származási helyéről kapta.

 • Hosszúkás rizs: kevesebb keményítőt tartalmaz, főzés közben nem tapad össze. Több víz és hő szükséges a főzése során. Számomra nagyra értékelt fajtája a jázmin és a basmati rizs.
 • Gömbölyű szemű rizs: inkább keményítős és könnyebben össze tapad. Susihoz megfelelő.

Egyes receptekben a rizst olajon vagy vajon megfuttatjuk, majd felöntjük folyadékkal így később nem tapad össze.

Mennyi vízzel?

Kinek, kinek. A rizs főzése országoktól és kultúráktól valamint fajtáktól eltérő. A rizs a puhulás során a háromszorosára duzzad. A hosszú szemű rizs valamivel kevesebb, viszont a gömbölyű szemű több vizet igényel.

Rizsfajták:

 • Fehér gömbölyű: apró, ovális formájú és sok keményítőt tartalmaz.
 • Barna gömbölyű: diós zamata teszi érdekessé. Többnyire rizottó készítéséhez, desszerthez, töltelékbe ajánlott.
 • Hosszú szemű fehér: a kedvencem, de a kínaiak is ezt kedvelik jobban.
 • Arborio: nevét Piemont egyik falucskájáról kapta, ahol eredetileg termesztették. Vajon vagy olajon kell átsütni, majd forró vízzel felengedni, így lesz krémes állaga.
 • Basmati: kellemesen illatos és hosszú szemű.
 • Jázminrizs: hosszú szemű és finoman illatos. Nagyra értékelt rizs fajta.
 • Vadrizs: valójában egy vízinövény magja. Alaposa meg kell mosni. Drága, de nagyon finom.
 • Barna rizs: táplálkozási szempontból a legértékesebb, hiszen kiváló mangán forrás, gazdag szelénben és rostban, tartalmaz magnéziumot.
  Kép forrása: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?


A Lilalicsi valamennyi oldalának, aloldalának tartalma, designelemei szerzői jogvédelem alatt állnak, így ezek teljes vagy részleges másolása, módosítása, bármilyen célra történő felhasználása nem engedélyezett!

Az oldalakon található információk teljes vagy részleges utánközlése kizárólag a szolgáltató írásos beleegyezésével történhet!

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!