Leniwe – Hagyományos lengyel túrós galuska recept

Leniwe – Hagyományos lengyel túrós galuska recept

Ha egy igazán egyszerű, mégis laktató és nosztalgikus ételre vágysz, akkor a leniwe a tökéletes választás! Ez a klasszikus lengyel túrós galuska, amely nevét a „lusták” szóról kapta, azért olyan népszerű, mert tényleg villámgyorsan elkészíthető.

Hozzávalók (4 adaghoz):

  • 500 g félzsíros tehéntúró (vagy lengyel twaróg)
  • 1 tojás
  • kb. 100–120 g finomliszt (plusz a formázáshoz)
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csipet só

Tálaláshoz:

  • olvasztott vaj
  • cukor
  • fahéj vagy zsemlemorzsa pirítva (opcionális)

Elkészítés:

  1. A túrót áttörjük vagy villával jól összetörjük, hogy minél krémesebb állagú legyen.

  2. Egy nagy tálban összekeverjük a túrót, a tojást, a cukrot és egy csipet sót.

  3. Fokozatosan hozzáadjuk a lisztet – mindig csak annyit, amennyit a tészta éppen felvesz. Akkor jó, ha puha és kissé ragacsos, de már jól formázható.

  4. Lisztezett felületen rudakat sodrunk a tésztából, majd ferdén feldaraboljuk őket – így kapjuk meg a klasszikus leniwe formát.

  5. Enyhén sós, forrásban lévő vízbe tesszük a galuskákat, és addig főzzük őket, amíg fel nem jönnek a víz tetejére (kb. 2–3 perc).

  6. Leszűrjük, és még forrón meglocsoljuk olvasztott vajjal, majd megszórjuk cukorral, fahéjjal vagy akár pirított zsemlemorzsával.

  7. Tálalhatjuk vajban pirított zsemlemorzsával és tejföllel, darált mákkal, vagy akár friss gyümölcsszósszal is.

Tipp:

A leniwe akkor a legfinomabb, ha még melegen tálaljuk. Ha maradna belőle, másnap serpenyőben is kicsit megpiríthatjuk – újra mennyei lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük