Tradicionális mákos péksütemény

makos-taska

A tradicionális mákos péksütemény mindig is az otthon melegét idézte, hiszen generációkon keresztül a magyar konyha egyik legkedveltebb finomságai közé tartozott. Ez a házi mákos sütemény egy puha, omlós vajas tésztával készül, amelyet bőségesen töltünk darált mákkal.

Hozzávalók (kb. 18 darabhoz)

A vajas tésztához:

  • 400 g vaj
  • 80 g liszt
  • 1 csipet só

A tésztához:

  • 30 ml olaj
  • 50 g porcukor
  • 1 teáskanál só
  • 2 tojás
  • 50 g élesztő
  • 250 ml tej
  • 500 g liszt

A töltelékhez és kenéshez:

  • 200 g darált mák
  • 1,5 dl tej
  • 150 gramm porcukor
  • 1 csomag vaniliáscukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 tojás (kenéshez)

Előkészítés – lépésról lépésre

  1.  A vajas tészta előkészítése: A vajat a liszttel és a sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük pihentetni. Ez a lépés biztosítja, hogy a házi vajas tészta könnyed és omlós maradjon sütés után.
  2. A tészta elkészítése: Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a porcukrot, a sót és a tojásokat. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés liszttel vagy tejjel igazíthatunk az állagán, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük körülbelül 30 percig.
  3. A tészta rétegezése: A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a hűtőből kivett vajas tésztát ráhelyezzük. Összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt a hajtogatási folyamatot legalább háromszor megismételjük, hogy a tészta réteges és omlós legyen.
  4. Töltelék készítése: Forraljuk fel a tejet. Egy külön tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A felforralt tejet fokozatosan, óvatosan ráöntjük a száraz hozzávalókra, miközben folyamatosan keverjük. A tölteléket hagyjuk pár percig állni, hogy az ízek összeérjenek, és tökéletesen kenhetővé váljon.
  5. A sütemény formázása és töltése: A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket, a tészta négy sarkát összecsípjük, kicsit megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Tetejüket felvert tojással megkenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.
  6. Sütés: Előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert így megőrzi puhaságát.

Hasznos tippek

  • Lisztezett felületen dolgozzunk, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.
  • A vajas tésztát hidegen tartsuk, mert így lesz igazán omlós és könnyű.
  • A tölteléket ne készítsük túl folyósra, mert akkor sütés közben kifolyhat a süteményből.
  • Fűszerezhetjük is a tölteléket egy csipet fahéjjal vagy egy kevés mézzel, hogy még karakteresebb legyen az íze.
  • A kész süteményeket porcukorral meghinthetjük a tálalás előtt, hogy még mutatósabbak legyenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük