A tradicionális mákos péksütemény mindig is az otthon melegét idézte, hiszen generációkon keresztül a magyar konyha egyik legkedveltebb finomságai közé tartozott. Ez a házi mákos sütemény egy puha, omlós vajas tésztával készül, amelyet bőségesen töltünk darált mákkal.
Hozzávalók (kb. 18 darabhoz)
A vajas tésztához:
- 400 g vaj
- 80 g liszt
- 1 csipet só
A tésztához:
- 30 ml olaj
- 50 g porcukor
- 1 teáskanál só
- 2 tojás
- 50 g élesztő
- 250 ml tej
- 500 g liszt
A töltelékhez és kenéshez:
- 200 g darált mák
- 1,5 dl tej
- 150 gramm porcukor
- 1 csomag vaniliáscukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 tojás (kenéshez)
Előkészítés – lépésról lépésre
- A vajas tészta előkészítése: A vajat a liszttel és a sóval gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd hűtőbe tesszük pihentetni. Ez a lépés biztosítja, hogy a házi vajas tészta könnyed és omlós maradjon sütés után.
- A tészta elkészítése: Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az olajat, a porcukrot, a sót és a tojásokat. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, majd alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, kevés liszttel vagy tejjel igazíthatunk az állagán, hogy egy lágy, de nem ragacsos tésztát kapjunk. Letakarva pihentetjük körülbelül 30 percig.
- A tészta rétegezése: A megkelt tésztát kinyújtjuk, és a hűtőből kivett vajas tésztát ráhelyezzük. Összehajtogatjuk, majd ismét kinyújtjuk. Ezt a hajtogatási folyamatot legalább háromszor megismételjük, hogy a tészta réteges és omlós legyen.
- Töltelék készítése: Forraljuk fel a tejet. Egy külön tálban összekeverjük a darált mákot, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. A felforralt tejet fokozatosan, óvatosan ráöntjük a száraz hozzávalókra, miközben folyamatosan keverjük. A tölteléket hagyjuk pár percig állni, hogy az ízek összeérjenek, és tökéletesen kenhetővé váljon.
- A sütemény formázása és töltése: A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket, a tészta négy sarkát összecsípjük, kicsit megcsavarjuk, hogy ne nyíljon szét sütés közben, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. Tetejüket felvert tojással megkenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak sütés közben.
- Sütés: Előmelegített 180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük. Figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert így megőrzi puhaságát.
Hasznos tippek
- Lisztezett felületen dolgozzunk, hogy a tészta ne ragadjon le nyújtás közben.
- A vajas tésztát hidegen tartsuk, mert így lesz igazán omlós és könnyű.
- A tölteléket ne készítsük túl folyósra, mert akkor sütés közben kifolyhat a süteményből.
- Fűszerezhetjük is a tölteléket egy csipet fahéjjal vagy egy kevés mézzel, hogy még karakteresebb legyen az íze.
- A kész süteményeket porcukorral meghinthetjük a tálalás előtt, hogy még mutatósabbak legyenek.