A rostban gazdag szilva valódi vitaminbomba, hidratálja a szervezetet, magas az antioxidáns tartalma és támogatja az emésztőrendszer ideális működését is. A szilvásgombóc egy klasszikus magyar édesség, amely lédús szilvával töltött, a tészta alapja túróval készül, majd pirított morzsába forgatva válik ellenállhatatlan finomsággá. Ez az ízletes desszert nemcsak a hagyományos magyar konyha kedvence, hanem remek módja a szezonális szilvák felhasználásának is.
Hozzávalók
- 500g túró
- 120g puha vaj
- 4 tojássárgája
- 300g liszt
- csipet só
- 16 darab szilva
- 16 darab kockacukor
- 4 evőkanál kristálycukor
- 2 teáskanál vaníliás cukor
- 150g morzsa
- 100g vaj
Elkészítés
- A vajat, a sót és a sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót és a lisztet, majd gyorsan tésztává dolgozzuk.
- A kész tésztát legalább 1 órára hűtjük.
- Mossuk meg a szilvát, vegyük ki a magokat és cseréljük ki egy szem kockacukorral.
- A tésztából hengert formálunk és 16 részre osztjuk.
- A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 szilva szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük.
- A gombócokat sós vízben három evőkanál cukorral és vaníliás cukorral 15 perc alatt puhára főzzük.
- A zsemlemorzsát vajban, folyamatos keverés mellett pirítjuk. Végül 1 evőkanál kristálycukorral megpirítjuk.
- A megfőtt gombócokat kivesszük a vízből, lecsepegtetjük és a zsemlemorzsába forgatjuk.
- Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Tipp
Tegyünk egy kis cukorot és vaníliát a főzővízbe, hogy a gombócok ízét fokozza.