Szilvásgombóc

A rostban gazdag szilva valódi vitaminbomba, hidratálja a szervezetet, magas az antioxidáns tartalma és támogatja az emésztőrendszer ideális működését is. A szilvásgombóc egy klasszikus magyar édesség, amely lédús szilvával töltött, a tészta alapja túróval készül, majd pirított morzsába forgatva válik ellenállhatatlan finomsággá. Ez az ízletes desszert nemcsak a hagyományos magyar konyha kedvence, hanem remek módja a szezonális szilvák felhasználásának is.

Hozzávalók

  • 500g túró
  • 120g puha vaj
  • 4 tojássárgája
  • 300g liszt
  • csipet só
  • 16 darab szilva
  • 16 darab kockacukor
  • 4 evőkanál kristálycukor
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • 150g morzsa
  • 100g vaj

Elkészítés

  1. A vajat, a sót és a sárgáját habosra keverjük, hozzáadjuk az áttört túrót és a lisztet, majd gyorsan tésztává dolgozzuk.
  2. A kész tésztát legalább 1 órára hűtjük.
  3. Mossuk meg a szilvát, vegyük ki a magokat és cseréljük ki egy szem kockacukorral.
  4. A tésztából hengert formálunk és 16 részre osztjuk.
  5. A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 szilva szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük.
  6. A gombócokat sós vízben három evőkanál cukorral és vaníliás cukorral 15 perc alatt puhára főzzük.
  7. A zsemlemorzsát vajban, folyamatos keverés mellett pirítjuk. Végül 1 evőkanál kristálycukorral megpirítjuk.
  8. A megfőtt gombócokat kivesszük a vízből, lecsepegtetjük és a zsemlemorzsába forgatjuk.
  9. Fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Tipp

Tegyünk egy kis cukorot és vaníliát a főzővízbe, hogy a gombócok ízét fokozza.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük