Hozzávalók
- 24 dkg liszt
- 2 db tojás
- 2 dl tej
- 2 dl szikvíz
- 1 csipet só
Sütéshez
- vaj
Mártáshoz
- 5 db tojás
- 12 dkg porcukor
- 15 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- 2 marék mazsola, rumba áztatva
- 2 dl tejszín
- 2 dl tej
- 1 db citrom reszelt héja
- 20 g vaníliás cukor
- 2 evőkanál baracklekvár
- 5 dkg porcukor
Elkészítés
- A palacsintához habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet.
- Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a szódavizet, hogy híg, krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés tejjel hígíthatjuk.
- Tegyük félre pihenni 30 percet.
- A palacsintasütőt felhevítjük, teszünk bele fél evőkanálnyi vajat, megforgatjuk, hogy az egész felülete olajos legyen, majd 1 dl-nyi masszát merünk bele, megforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön.
- Erős tűzön mindkét oldalát megsütjük.
- A palacsintákat kisütés után, hármasával összefogva, tekerjük fel és vágjuk 3 centis darabokra, a végeit tegyük félre.
- Állítsuk egy kivajazott jénai tálba a palacsinta karikákat, lazán egymás mellé, de a tál alját töltsék ki.
- A mártáshoz a tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
- Adjuk hozzá a tejszínt, tejet, lágy vajat, mandulát, és a mazsolát.
- Keverjük össze a hozzávalókat, végül a palacsinta végeket is tegyük bele.
- A mártást öntsük a palacsinták tetejére és 180 C-on addig süssük, amíg kicsit megköt a massza.
- Közben a tojásfehérjét felverjük, adjunk hozzá egy csomag vaníliás cukrot, 5 dkg porcukrot és a baracklekvárt.
- Simítsuk rá a palacsinta tetejére és toljuk vissza a sütőbe, nagyjából 5 percre, hogy aranyszínűre süljön.