Szentgyögyi palacsinta

Hozzávalók

  • 24 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 2 dl tej
  • 2 dl szikvíz
  • 1 csipet só

Sütéshez

  • vaj

Mártáshoz

  • 5 db tojás
  • 12 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • 2 marék mazsola, rumba áztatva
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 20 g vaníliás cukor
  • 2 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A palacsintához habverővel simára keverjük a tojást a hideg tejjel, majd további folyamatos keverés mellett, hozzáadjuk az átszitált lisztet.
  2. Ha már teljesen sima, hozzákeverjük a szódavizet, hogy híg, krémleves sűrűségű masszát kapjunk. Ha szükséges, még egy kevés tejjel hígíthatjuk.
  3. Tegyük félre pihenni 30 percet.
  4. A palacsintasütőt felhevítjük, teszünk bele fél evőkanálnyi vajat, megforgatjuk, hogy az egész felülete olajos legyen, majd 1 dl-nyi masszát merünk bele, megforgatjuk, hogy egyenletesen elterüljön.
  5. Erős tűzön mindkét oldalát megsütjük.
  6. A palacsintákat kisütés után, hármasával összefogva, tekerjük fel és vágjuk 3 centis darabokra, a végeit tegyük félre.
  7. Állítsuk egy kivajazott jénai tálba a palacsinta karikákat, lazán egymás mellé, de a tál alját töltsék ki.
  8. A mártáshoz a tojássárgáját keverjük habosra a porcukorral és a vaníliás cukorral.
  9. Adjuk hozzá a tejszínt, tejet, lágy vajat, mandulát, és a mazsolát.
  10. Keverjük össze a hozzávalókat, végül a palacsinta végeket is tegyük bele.
  11. A mártást öntsük a palacsinták tetejére és 180 C-on addig süssük, amíg kicsit megköt a massza.
  12. Közben a tojásfehérjét felverjük, adjunk hozzá egy csomag vaníliás cukrot, 5 dkg porcukrot és a baracklekvárt.
  13. Simítsuk rá a palacsinta tetejére és toljuk vissza a sütőbe, nagyjából 5 percre, hogy aranyszínűre süljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük