Mit főzzek ma?

Mit főzzek ma?

Sokszor okoz fejfájást a napi menü elkészítése, hiszen lehet, hogy éppen nincs kedved sütni-főzni, esetleg unod, a megszokott ízeket vagy szeretnél valami újat kipróbálni. Mindenesetre, én is nap, mint nap szembe találkozom a “mégis mit főzzek ma?” problémával, ezért úgy gondoltam, időről időre összeállítok egy inspiráló válogatást.

Zöldséggel rakott csirkemellfalatkák

Zöldséggel rakott csirkemell falatkák

Ebben a forróságba te is inkább valami könnyű és gyors ételt készítenél, nem igaz? Ezért választottam a zöldséggel rakott csirkemell falatkákat, melynek elkészítése pofon egyszerű ráadásul könnyen emészthető, egyáltalán nem zsíros főfogás. Az alapanyagokat a kis sarki boltban is be tudod szerezni, így bármikor összeállíthatod a zöldséggel rakott csirkemell falatkákat.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell
  • 70 dkg vegyes zöldség (zöldborsó, sárgarépa, karfiol, brokkoli, fehérrépa)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 dl tejszín
  • 1 db tojás
  • 20 dkg reszelt sajt
  • só, bors
  • 6 evőkanál olaj

Elkészítés:

Vágjuk a csirkemellet 3 cm-es kockákra, sózzuk, szórjuk meg borssal, majd kevés olajon pirítsuk szép pirosra. A zöldségeket, félig pároljuk meg. Egy jénai tálat kenjünk ki olajjal, a csirkemell kockákat terítsük el, majd tegyük rá a párolt zöldségeket. A tejszínt, tojást, tört fokhagymát és egy marék sajtot keverjük össze, adjunk hozzá sót, szórjuk meg borssal. Ezt a keveréket öntsük a zöldségekre, takarjuk le alufóliával, és toljuk a 200 fokra előmelegített sütőbe. Húsz perc elteltével vegyük le az alufóliát, szórjuk rá a sajtot, így tegyük vissza a sütőbe.

Profiterol

Profiterol

Desszertnek profiterolt választottam, hiszen ha kibírjuk várni, amíg a hűtőben kicsit lehűl és egybe érnek az ízek, a hideg és krémes profiterol igazi felfrissülést hozhat a kánikulában. Még ha a hozzávalók listája hosszúnak is tűnik, valójában a profiterol elkészítése nem nagy ördöngösség.

Hozzávalók:

Tészta

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 5 db tojás

Fehér krém

  • 1/2 liter tej
  • 8 db tojássárgája
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

Csokoládé krém

  • 1,5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg keserű csokoládé

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Egyszerre beleszórjuk az átszitált lisztet, és gyenge lángon erőteljesen addig kavarjuk, míg a tészta az edény faláról teljesen le nem válik. Ez nem tart tovább, öt percnél.

A tűzről levéve, egyenként belekeverjük a tojásokat. Nyomózsákba töltjük, és papírral bélelt tepsire, kis halmokat formázunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt, aranysárgára sütjük.

A fehér krémhez a tejet a cukor felével és a vaníliával felforraljuk, a tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral és a liszttel. A tűzről levéve a tejet erőteljes keverés mellett ráöntjük a cukorral kikevert tojásra, majd a tűzre visszatéve gyenge lángon sűrűre főzzük. Tegyük félre hűlni, közben néha, néha kevergessük meg. A kihűlt krémhez keverjük a 2 dl tejszínből felvert habot.

Profiterol

A csokoládé krémhez a tejszínt a tejjel felforraljuk, ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg sima, sűrű, habos krémet nem kapunk.

A fehér krémet habzsákba tesszük, és a fánkokba töltjük. Másik módszer a töltésre, ha levágjuk a fánkocskák tetejét és így töltjük bele a krémet. Készítsünk elő egy magas peremű tálat, ebbe helyezzük a tejszínes csokoládé krémmel megkent fánkokat, tálalásig mindenképp tároljuk hűtőben.

A profiterolt díszíthetjük mandula szeletekkel, mogyoró darabokkal vagy szeletelt csokoládéval is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!