Zeppola

Zeppola

Ez a képviselőfánkhoz hasonló édesség egy nápolyi cukrász költeménye az 1840-es évekből. Tartománytól függően számos változata létezik, ez a recept kívül ropogós, belül puha.

Zeppola

Hozzávalók:

  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm cukor
  • 75 gramm vaj
  • 2 db tojás
  • 1/2 dl rum
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • egy citrom reszelt héja
  • csipetnyi só

Kókuszzsír a sütéshez.

Elkészítés:

A tészta elkészítése roppant egyszerű. A hozzávalókat keverjük össze egy villával, majd kézzel gyúrjuk, amíg sima és tömör tésztát kapunk. Ha tészta kész, hagyjuk állni öt percig.

Borítsuk a tésztát, pici liszttel megszórt deszkára és vágjuk nyolc darabra. Sodorjunk a tésztából 2 centiméter vastag hengereket, majd vágjuk 2 centiméteres darabokra. Forrósítsuk fel a kókuszzsírt és a tészta darabokat süssük ki. Forgassuk a tésztát sütés közben, hogy minden oldala megpiruljon.

Amint arany barnára sül, szedjük papírtörlővel bélelt tálba, majd tegyük át üveg tálba, és bőségesen szórjuk meg fahéjas porcukorral.

Az olasz gasztronómiában, minden tartománynak meg vannak a jellegzetes fogásai. Nincs ez másképp a Zeppola készítésénél sem. Helyenként a mi fánkunkhoz hasonló tésztából készül, megint máshol ricotta hozzáadásával is vegyítik, vagy vanília krémmel töltik, és kandírozott gyümölccsel díszítik. Mindenhol megegyezik azonban, hogy Szent József napján az olaszok Zeppolét fogyasztanak.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. szeptember
h k s c p s v
« aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!