Vajas pogácsa recept

Vajas pogácsa

A gazdag ízvilágú, puha és finom pogácsának nehéz ellen állni. Ez a réteges, sós finomság bármikor fogyasztható.

Vajas pogácsa

Hozzávalók:

  • 600 gramm pásztói búzafinomliszt (BL-55)
  • 150 gramm tejföl
  • 3 db tojás
  • 250 gramm margarin
  • 50 gramm élesztő
  • 4 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál cukor
  • tetejére egy tojás

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban vegyítsük össze a lisztet, sót és a cukrot. A puha margarint, a kéz meleg tejfölt és az élesztőt keverjük össze egy kisebb tálkában és adjuk a liszthez. Következő lépésként a tojásokat is verjük fel és öntsük a liszthez. Az alapanyagokat gyúrjuk össze sima tésztává, takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe 1/2 órára pihenni, egy egész éjszaka sem árt neki. Nem kell keleszteni, sem dagasztani csak hagyjuk pihenni.

A hűtőből kivett tésztát lisztezett felületre borítjuk, átdolgozzuk és nyújtjuk, majd a tészta alsó harmad részét felhajtjuk, erre hajtjuk a felső harmadát, végül a két szélét is ráhajtjuk a tésztára. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük. A tészta hajtogatására azért van szükség, hogy réteges, levelenként szétváló pogácsánk legyen, ez macerás, de a végeredmény kárpótolja a fáradtságot.

Vajas pogácsa
Pihentetés után, a hajtogatást, még kétszer megismételjük, majd két ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt sütőlemezre helyezzük.  A pogácsák tetejét tojással megkenjük, majd ízlés szerint sajttal vagy különböző magokkal megszórjuk. Hideg sütőbe toljuk és 190 fokon, nagyjából 20 percig sütjük.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. május
h k s c p s v
« ápr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!