Túrós táska

Túrós táska

Egyik kedvenc péksüteményünk a túrós táska. Igazi klasszikus a könnyű, foszlós tésztájával, finom, szaftos házi túróval és mennyei illatokkal megfűszerezve.

Túrós táska

Hozzávalók:

Tészta:

  • 60 dkg liszt átszitálva
  • 10 dkg vaj megolvasztva
  • 8 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 2 db tojás sárgája
  • 2,5 – 3 dl tej
  • csipetnyi só
  • 1 citrom reszelt héja

Túrós töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére:

  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál tejföl

Elkészítés:

Az élesztőt futtassuk meg, egy deci kéz meleg tejben, amihez adjunk egy teáskanál cukrot is.

Amíg ez élesztő dolgozik, addig szitáljuk tálba a lisztet, majd tegyük hozzá a cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, sót, a puha vajat, tojás sárgáját végül az élesztőt. A tejet fokozatosan adagolva, kezdjük el dagasztani a tésztát. Lágy, fényes, hólyagokkal teli tésztát kapunk, ami a kezünkről leválik.

Meleg helyre téve, tiszta konyharuhával letakarva, kelesszük a duplájára.

Közben készítsük el a tölteléket, amihez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval, keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.

Borítsuk lisztezett felületre a megkelt tésztát. Nyújtsuk 4-5 mm vastagságúra, majd szeleteljük, 10×10 centiméteres darabokra. A négyzetek közepére, halmozzunk, bő, egy evőkanál tölteléket, majd a tészta négy sarkát, hajtsuk egymásra.

Túrós táska
Sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, kis távolságot hagyva a táskák között, majd meleg helyen kelesszük még 30 percig. Előmelegítjük a sütőt 170 fokra, a süteményeket megkenjük a felvert tojás és tejföl keverékével és nagyjából 15 perc alatt, készre sütjük.

Porcukorral megszórva tálaljuk.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!