Túrós bukta

Túrós bukta

Foszlós tésztával, finom, szaftos házi túróval készítve. Egy kiadós leves után főfogásként, vagy csak önmagában desszertként fogyasztva is mennyei.

Túrós bukta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt átszitálva
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg puha margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • citrom reszelt héja

Töltelék:

  • 50 dkg túró
  • 3 evőkanál búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 5 dkg puha vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • ízlés szerint mazsola

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál tejföl

Elkészítés:

A kéz meleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk. Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg lágy tésztát kapunk, a kezünkről leválik, és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában. Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesszük.

Amíg dagad a tésztánk addig állítsuk össze a tölteléket, ehhez a túrót nyomkodjuk át egy szitán, majd tegyük bele a tojások sárgáját és a többi hozzávalóval, keverjük ki. A habbá vert tojásfehérjét a végén forgassuk bele a töltelékbe.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és egy centiméter vastagra nyújtjuk.

Túrós bukta
A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre halmozzuk a tölteléket, és összegöngyöljük.

Kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket lekenjük a tojásfehérje és tejföl keverékével, és 30 percre félretesszük kelni.

Túrós bukta
Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a megkelt tésztát, nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

Egy csomag vaníliás cukrot keverjünk össze porcukorral, majd hintsük meg az elkészült buktákat.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. október
h k s c p s v
« Sze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!