Torta Fedora

A torta Fedora, egy Toszkán különlegesség. A monda szerint egy firenzei cukrász találta fel, a felesége tiszteletére. A Toszkán konyha középpontjában az egyszerűség áll, ami erre a tortára nem mondható el, de kárpótol minden fáradtságot, és fénysebességgel fogy.

Torta Fedora

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 500 ml habtejszín

Piskóta:

  • 4 darab tojás
  • 4 evőkanál porcukor
  • 4 evőkanál liszt
  • fél csomag sütőpor

Krém:

  • fél liter tej
  • 4 darab tojás sárgája
  • 120 gramm porcukor
  • 40 gramm liszt
  • 1 csomag vaníliás cukor

Áztatni:

  • 200 ml víz
  • 100 gramm barna cukor
  • 50 ml gyümölcslikőr

Csokoládémáz:

  • 9 teáskanál kristálycukor
  • 5 teáskanál víz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál víz

Elkészítés:

A torta Fedora első lépéseként a leves tésztát nyújtsuk ki 45 x 25 centiméter nagyságúra, majd egy villa segítségével, sűrűn szurkáljuk meg. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és nagyjából 12 perc alatt süssük pirosra.

Közben állítsuk össze a piskótát. A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját négy evőkanál porcukorral, keverjük habosra. A tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a tojássárgáját. Adjuk hozzá, a négy kanál átszitált, és a sütőporral elkevert lisztet, óvatosan forgatva dolgozzuk össze. Öntsük a masszát, egy 25 x 25 centiméteres, kivajazott tepsibe, és 180 fokon, nagyjából 25 perc alatt süssük meg. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta hűl, addig készítsük el a krémet. Fél liter tejet tegyünk fel forralni. A négy tojássárgáját 120 gramm porcukorral, keverjük habosra, adjuk hozzá a 40 gramm átszitált lisztet, a vaníliás cukrot, majd keverjük csomómentesre. A tejet húzzuk le a tűzhelyről és folyamatos keverés mellett, öntsük hozzá a tojásos masszát. Tegyük vissza a tűzhelyre és folyamatosan keverve, főzzünk sűrű krémet. Mivel  a tejet előmelegítettük, így szinte azonnal sűrűsödik, ezért nagyjából öt perc alatt elkészül a krém. Tegyük félre és hagyjuk kihűlni.

A sziruphoz, mérjük ki a vizet, tegyük bele a barna cukrot, a gyümölcslikőrt és addig kevergessük, amíg a cukor felolvad.

A mázhoz, forraljuk fel a vizet a cukorral, majd adjuk hozzá a kakaót és folyamatosan keverve, főzzük rövid ideig . Adjuk hozzá a vajat, és kevergetve hűtsük ki. A habtejszínt is verjük kemény habbá.

Minden elkészült, ezért utolsó lépésként állítsuk össze a tortát. A leveles tésztát itassuk át a likőrös sziruppal, majd terítsük el a sárga krém felét. A piskóta széleit vágjuk le, majd szeljük félbe, és terítsük a sárga krémre a lapokat. A piskótát is locsoljuk meg a likőrös sziruppal, majd a maradék krémet kenjük a piskótára. Már csak a tejszínhabot kell a tortára kenni, végül pedig a csokoládémázzal be vonni.

torta-fedora-2

Nem mondom, hogy kalóriaszegény, ráadásul több időt is igénybe vesz az elkészítése, de minden fáradozást kárpótol. Az olasz édességek rendkívül változatosak, ez a torta érdekes, selymesen lágy ízű és nagyon, nagyon finom.

torta-fedora
Eredeti recept: http://lericettediterroresplendore.blogspot.hu/2017/03/torta-fedora-toscana.html

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!