Székelykáposzta

Székelykáposzta

A székelykáposzta alapja egy jó szaftos és ízletes pörkölt. A hagyományos magyar konyha egyik gyöngyszeme, valójában a nevével ellentétben nem székely eredetű.

Székelykáposzta

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertés lapocka
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 darab paradicsom
  • 1 db paprika
  • 2 babérlevél
  • ízlés szerint őrölt kömény
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 teáskanál csípős paprika krém
  • 3 evőkanál zsiradék
  • 8 dkg rizs
  • 0,3 dl víz

Elkészítés:

A kockára vágott húsos szalonnát zsírjára sütjük. Tegyük hozzá a kis kockára aprított vöröshagymát és pároljuk üvegesre, majd adjuk hozzá a kockázott sertéshúst és pirítsuk fehéredésig.

Húzzuk le a tűzről, hintsük meg fűszerpaprikával, sózzuk, szórjuk meg borssal, tegyük bele a szeletelt paprikát, paradicsomot, öntsük hozzá a vizet, és fedő alatt pároljuk félig puhára.

Közben a káposztát váltott vízben átmossuk, és a pörkölt alaphoz adagoljuk, őrölt köménnyel megszórjuk, bele tesszük a babérlevelet, fokhagymát, paprika krémet és alacsony lángon, fedő alatt nagyjából 45-50 percen keresztül pároljuk.

Ha káposzta megpuhult, beleszórjuk a rizst, és további 15-20 percet pároljuk.

Székelykáposzta
Friss kenyér és tejföl kíséretében tálaljuk.

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!