Sárgabarack dzsem

Sárgabarack dzsem

Ebben az évben az égiek bőven megáldottak terméssel, ezért a konyhámban a sárgabarack heteken keresztül, különböző feldolgozási folyamatokon ment keresztül.

Sárgabarack dzsem

Hozzávalók:

  • 2 kg gyümölcshús
  • 20 dkg cukor
  • néhány teáskanál barackpálinka

Elkészítés:

A barackot váltott vízben, többször mossuk meg, magozzuk ki, a hibás részt távolítsuk el. Egy nagyobb műanyag tálba tegyük a félbe vagy negyedre szelt barackot. Szórjuk rá a cukrot és tegyük a hűtőbe egy éjszakára.

Másnap még a főzés előtt gondoskodjunk az üvegek sterilitásáról, illetve készítsük elő a takarót, konyharuhát a dunsztoláshoz, és a befőző fóliát az üvegek lezárásához.

Az előkészített barackot, tiszta kézzel, nyomkodjuk össze, és közepes fokozaton kezdjük el főzni.

Forraljuk fel, majd kisebb fokozaton néha, néha megkeverve addig főzzük, amíg a hab és a leve elpárolog. Ez nagyjából két óra alatt lezajlik.

A kész dzsemet, minél előbb tegyük az üvegekbe, a tetejére öntsünk egy teáskanál pálinkát, simítsuk rá a befőző fóliát, szorosan tekerjük rá a kupakot. Tegyük az üvegeket takaró közé, azaz száraz dunsztba és hagyjuk kihűlni. Másnap címkézzük fel és tegyük a kamra polcra.

Sárgabarack dzsem
Az illatos és zamatos sárgabarackból a legtöbb háztartásban lekvár vagy dzsem készül, nálam sem történt ez másképp. Az ötvenedik üvegnél hagytam abba a számolást, a mai napig sem tudom, hogy mennyi lekvárt készítettem az idén. Imádjuk a sárgabarack dzsemet, a színe csodálatos, az íze pedig a frissen szedett gyümölcsére hasonlít. Nem szoktam meghámozni, hiszen a héja nem vastag, cukorból nagyon kevés kell hozzá, mert zamatos, lédús barackot adó fa van a kertben.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!