Sajtos pogácsa Édesanyám kedvence

Sajtos pogácsa Édesanyám kedvence

Pogácsát többféleképpen lehet készíteni. Nekem ez a szívem csücske, Édesanyám készíti így. Reggelente egy pohár forró teával fogyasztva, indulhat is a nap.

Sajtos pogácsa Édesanyám kedvence

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 2 db tojás sárgája
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kis doboz tejföl
  • tej az élesztő futtatásához, nagyjából 1 dl
  • só, cukor
  • 15 dkg reszelt sajt, tojás sárgája a tetejére

Elkészítés:

Az elkészítése időigényes, de a kelesztés alatt nem kell mellette állni.

Az élesztőt, egy pici cukorral felfuttatom a langyos tejben. Az átszitált lisztet, egy nagyobb tálban összemorzsolom a puha vajjal, majd a tojás sárgájával, a tejföllel, pici sóval és a felfuttatott élesztővel. Alaposan össze dolgozom, letakarom és egy éjszakára a hűtőbe teszem.

Másnap, lisztezett felületre borítom, kinyújtom, majd a tészta alsó harmad részét felhajtom, erre hajtom a felső harmadát, végül a két szélét is ráhajtom a tésztára. Letakarom és fél óráig pihentetem. A tészta hajtogatására azért van szükség, hogy réteges, levelenként szétváló pogácsánk legyen, ez macerás, de a végeredmény kárpótolja a fáradtságot.

Pihentetés után, a hajtogatást, még kétszer megismétlem, tehát háromszor hajtogatom és pihentetem a tésztát. Ezután, már nem kell pihentetni, nagyjából 2 centi vastagságúra nyújtom, kiszaggatom, így helyezem sütőpapírral bélelt tepsire.

Sajtos pogácsa Édesanyám kedvence
Tojássárgájával megkenem, reszelt sajttal megszórom, így kelesztem a duplájára.
Sajtos pogácsa Édesanyám kedvence
Előmelegített sütőben, 180 fokon, 15-20 perc alatt készül el.

Mentés

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!