Profiterol

Profiterol

Ezzel a csábító édességgel, nagyon régen ismerkedtem meg, mondhatni azonnal szerelembe estünk. Az elkészítéséhez, hosszú éveken keresztül gyűjtöttem a bátorságot, így utólag visszatekintve, kár volt, ugyanis az elkészítése nem ördöngösség.

Profiterol

Hozzávalók:

Tészta:

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 15 dkg liszt
  • csipetnyi só
  • 5 db tojás

Fehér krém:

  • 1/2 liter tej
  • 8 db tojássárgája
  • 18 dkg porcukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tejszín
  • 1 rúd vanília kikapart belseje

Csokoládé krém:

  • 1,5 dl tej
  • 3 dl tejszín
  • 6 dkg vaj
  • 25 dkg keserű csokoládé

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez a vizet a vajjal, a sóval és a cukorral felforraljuk. Egyszerre beleszórjuk az átszitált lisztet, és gyenge lángon erőteljesen addig kavarjuk, míg a tészta az edény faláról teljesen le nem válik. Ez nem tart tovább, öt percnél.

A tűzről levéve, egyenként belekeverjük a tojásokat. Nyomózsákba töltjük, és papírral bélelt tepsire, kis halmokat formázunk belőle. 200 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20 perc alatt, aranysárgára sütjük.

Profiterol

A fehér krémhez a tejet a cukor felével és a vaníliával felforraljuk, a tojássárgákat habosra keverjük a maradék cukorral és a liszttel. A tűzről levéve a tejet erőteljes keverés mellett ráöntjük a cukorral kikevert tojásra, majd a tűzre visszatéve gyenge lángon sűrűre főzzük. Tegyük félre hűlni, közben néha, néha kevergessük meg. A kihűlt krémhez keverjük a 2 dl tejszínből felvert habot.

A csokoládé krémhez a tejszínt a tejjel felforraljuk, ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, habverővel simára keverjük, majd hozzáadjuk a puha vajat. Habverővel addig keverjük, míg sima, sűrű, habos krémet nem kapunk.

A fehér krémet habzsákba tesszük, és a fánkokba töltjük. Másik módszer a töltésre, ha levágjuk a fánkocskák tetejét és így töltjük bele a krémet.

Készítsünk elő egy magas peremű tálat, ebbe helyezzük a tejszínes csokoládé krémmel megkent fánkokat, tálalásig mindenképp tároljuk hűtőben.

A profiterolt díszíthetjük mandula szeletekkel, mogyoró darabokkal vagy szeletelt csokoládéval is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!