Pita tészta

Pita tészta

Nem is gondolnánk, hogy mennyire egyszerű a pita elkészítése, és mennyivel jobb, mint a készen vásárolt társai.

Pita tészta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • ízlés szerint 2 evőkanál olíva olaj

Elkészítés:

Egy deciliter kéz meleg vízben futtassuk fel az élesztőt. Addig a többi hozzávalót keverjük össze, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt is.

Dagasszuk addig, amíg hólyagok keletkeznek a tésztán. Puha és kissé ragacsos lesz az elkészült tészta. Ezután tiszta konyharuhával takarjuk le, és kelesszük meleg helyen egy órán keresztül. (be szoktam rakni a sütőbe, és bekapcsolom, a kelesztő programot)

Borítsuk a megkelt tésztát lisztezett felületre, vágjuk fel 12 egyenlő cipócskára, és pihentessük még 10 percet. 

Következő lépésnél formázzuk meg a cipókat, a tészta oldalát csipkedjük, tűrjük be alulra, majd konyharuhával letakarjuk, és fél órán keresztül ismét kelesztjük.

Pita tészta
Közben a sütőt melegítsük elő 230 fokra! A pihentetett tésztát a kezeink között forgatva, alakítsuk 10-13 cm-es kör alakú formára vagy nyújtófával nyújtsuk a kívánt méretre.

Tegyünk a sütőbe egy tepsit, erre dobjuk az elkészült tésztát és süssük 3-5 percen keresztül, majd fordítsuk meg és süssük még 2 percig. Szedjük az elkészült pitákat konyharuhával bélelt tálba.

Tipp:

Van, aki sütőrácsra teszi, más serpenyőben süti, én tepsit tettem a sütőbe, erre dobtam a formára alakított tésztát. Nagyon vékonyra ne nyújtsuk, mert tapas falatkák lesznek belőle. Habár az sem rossz, ha van mellé egy kupica is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!