Őszibarackdzsem
A nyár a lekvár főzés ideje is. A fák roskadoznak a finom gyümölcsöktől, amit a kamra polcra is érdemes elspájzolni. A bársonyos őszibarackból főzött lekvár, télen jó lesz a reggeli mellé. Jó minőségű, kemény húsú őszibarackból készül, nagyon egyszerű és egyben természetes táplálék is.

Hozzávalók:
- 1 kg hámozott és kimagozott őszibarack
- 300 gramm cukor
- egy citrom leve
- 1 teáskanál vanília-kivonat (opcionális)
- 2 evőkanál konyak (ízlés szerint)
- teáskanál őszibarack pálinka
Elkészítés:
Mossuk meg az őszibarackot, húzzuk le a héját, távolítsuk el a magját, majd vágjuk darabokra.
Helyezzük őket egy edénybe, adjunk hozzá cukrot, és alacsony hőfokon kezdjük főzni, miközben néha megkeverjük egy fakanállal.
Nagyjából 30 perc múlva, kézi botmixer segítségével, pürésítsük a keveréket, adjuk hozzá a többi hozzávalót és főzzük tovább. Amint eléri a kellő sűrűséget, nagyjából még 50-60 perc, tegyük sterilizált üvegekbe a tetejére öntsünk egy teáskanál pálinkát, simítsuk rá a befőző fóliát, szorosan tekerjük rá a kupakot és helyezzük konyharuhával bélelt takaró közé.
Másnap címkézzük fel és tegyük a kamra polcra.
Vélemény, hozzászólás?