Kürtőskalács

Kürtőskalács

Ezt a finom tésztát, parázs fölött is elkészíthetjük, hiszen a kerti sütőben, nem csak a húst, de a kalácsot is megsüthetjük. Az anyák napjára kapott dorongokon, a hétvégén, el is készítettem a kürtöskalácsot.

Kürtöskalács

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 150 ml tej
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 50 g cukor
  • 6 g élesztő
  • 10 g vaj
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

Szóráshoz:

  • barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt, pici cukor hozzáadásával, a meleg tejben futtassuk meg. Adjuk hozzá a lisztet, a maradék cukrot, vaníliás cukrot, és a maradék tejet. Indítsuk be a gépet, majd pár fordulat után, adjuk hozzá a tojást, és a tojássárgáját, valamint a maradék tejet is.

Készítsünk nagyon jól kidolgozott tésztát, ami kicsit keményebb lesz a megszokottnál. Amint a tészta leválik a tál faláról, állítsuk le a gépet, takarjuk le konyharuhával, és kelesszük 3 órán keresztül.

Ez idő alatt rakjunk tüzet, illetve készítsük el a szóráshoz való cukrot.

A cukrot keverjük össze a vaníliás cukorral és a fahéjjal, majd terítsük el tálcán. A dorongokat bőségesen kenjük be olajjal.

Borítsuk a megkelt tésztát kissé lisztezett deszkára, és osszuk négy felé. A tésztából, ujjnyi széles hengert sodrunk, amit megszakítás nélkül csigavonalban a dorongra tekerünk. Párszor görgessük végig az asztalon a dorongot, így a tészta teljesen befedi.

Kürtöskalács
A tésztákat kenjük le olajjal, és forgassuk apró szemcséjű kristálycukorba. Parázs fölé helyezve, állandó forgatás mellett sütjük, közben kenegessük olvasztott vajjal. Nagyjából 10-15 perc alatt sül készre. A dorongot tartsuk függőlegesen, ütögessük a deszkához, és rázzuk le, az elkészült kalácsot.

Mi fahéjas cukorba forgattuk, de ízlés szerint forgathatjuk, diós, kakaós vagy csak sima cukorba is.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. augusztus
h k s c p s v
« jún    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!