Kelt tészta alap

Kelt tészta alap

A recept nagyon egyszerű, könnyen készíthető, és olyan puha, mint a tavaszi felhő. A tészta illatos, a vajtól könnyű, és foszlós, az íze pedig mennyei. Mivel túl jó a végeredmény, ezért ezt az alaptésztát sokszor használom. Jó ötlet reggelinek csak úgy önmagában vagy nutellával, lekvárral megtöltve is tökéletes desszert lesz belőle.

Kelt tészta alap

Hozzávalók:

  • 400 gramm liszt
  • 60 gramm cukor
  • 200 g tej
  • 20 gramm élesztő
  • 2 darab tojás
  • 60 gramm vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű, ezért az alapanyagokat, a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. A lisztet mindig szitáljuk át, és használjunk friss élesztőt vagy jó minőségű porélesztőt.

A meleg tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, pár perc erejéig tegyük félre futtatni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá az összes hozzávalót a felfutott élesztővel együtt. Alaposan dolgozzuk össze, majd gyúrjuk teljesen sima felületű tésztává, ez a mennyiség tökéletes, nem lesz szükség több alapanyag hozzáadásához.

Az elkészült tésztát, takarjuk le, egy tiszta konyharuhával és kelesszük két órán keresztül.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és tetszés szerint használjuk fel. Készíthetünk belőle brióst, kalácsot vagy tölthetjük lekvárral, nutellával vagy bármilyen krémmel.

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!