Kelkáposzta főzelék
Annak ellenére, hogy nem mindenki kedveli, a kelkáposztának komoly előnyei vannak. Gazdag A, B, C és E vitaminokban, illetve sok kalciumot és vasat tartalmaz. Megjelentek a friss kelkáposzták, készítsünk belőle főzeléket.

Hozzávalók:
- 1 kilónyi kelkáposzta
- 4 szem nagyobb burgonya
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kisebb fej vöröshagyma lereszelve
- 3 evőkanál liszt
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- Só, bors, őrölt kömény, majoránna, ízlés szerint
- 1 teáskanál piros arany
- 4 evőkanál olaj
Elkészítés:
A kelkáposzta külső leveleit leszedjük, a torzsáját kivágjuk, folyóvíz alatt leöblítjük és felszeleteljük. A krumplit megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk.
A káposztát egy nagyobb lábasba tesszük, a tetejére dobjuk a felkockázott krumplit, felöntjük vízzel, nagyjából az edény három negyedéig és feltesszük főzni.
Arra figyeljünk, hogy a káposzta össze fog esni főzés közben, ezért elég csak az edény háromnegyedéig engedni vízzel. Sózzuk, megszórjuk pici borssal, tegyük bele a tört fokhagymát és a paprika krémet.
Közben a lereszelt vöröshagymát az olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a lisztet, zsemleszínűre pirítjuk, félre húzzuk és hozzáadjuk a fűszerpaprikát is. Folyamatos keverés mellett, felengedjük nagyjából 2 dl vízzel, és a megpuhult kelkáposztához adjuk. Szórjuk meg köménnyel, majoránnával, ha szükséges sózzuk és csendesen főzzük még, nagyjából még tíz percig.
Változatos feltétekkel tálalhatjuk, mint például fasírt, sült virsli, sült oldalas, szaftos pörkölt.
Vélemény, hozzászólás?