Karamell

Karamell

A jól elkészített karamell sok mindenhez felhasználható. Alkalmas tortákba krémnek, desszertekhez díszítésre, egyszerű, de annál nemesebb alapanyag.

Karamell

Hozzávalók:

  • 25 dkg kristálycukor
  • 4 evőkanál víz
  • 2 dl tejszín

Elkészítés:

Egy lábosba öntjük a cukrot a vízzel, majd közepes hőfokon el kezdjük melegíteni. A cukor elolvad és lassan karamellizálódik. Kevergetni nem kell elég, ha a lábast rázogatjuk, csak várjunk, amíg gyöngyözve forrni kezd. Minél tovább hevítjük a cukrot, annál sötétebb színű lesz a karamell.

Ha már elérte a kívánt színt, akkor vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a tejszínt. Kevergetve főzzük még tovább, legalább 20-25 percet.

A tűzről levéve még folyékony, de kevergetve hűtsük le, minél jobban hűl, annál sűrűbb lesz.

Tipp:

  • Ha a karamell krémnek készül, és tortát töltünk meg, akkor a kihűlt karamellhez adjunk, 20 dkg habosított vajat, egy csomag vaníliás cukrot.
  • Ha díszíteni szeretnénk, akkor a cukor pirítása után, adjunk hozzá pár csepp ecetet. Ettől nyúlós lesz, így például, fánkok tetejét vonhatjuk be.
  • A képen látható karamell marlenkába készült, ezért egy rúd vanília, kikapart belseje is került hozzá.

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!