Kalácskoszorú

Kalácskoszorú

Foszlós bélű, édes ízű, ünnepi kalács, amit leginkább a Húsvéti ünnepek alkalmából készítünk. Ha van egy jó receptünk, akkor még a kezdők is könnyen megbirkóznak, a kalács készítéssel.

Kalácskoszorú

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • pici só
  • 2 db tojás sárgája
  • 10 dkg margarin
  • 2,5 dl tej
  • 1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg élesztő
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés:

Minden hozzávaló legyen szoba hőmérsékletű. A kalácskoszorú készítésének első lépése, hogy egy deciliter langyos tejben, elmorzsoljuk az élesztőt és 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe egy mélyedés készítünk és beletesszük a tojások sárgáját, 2 evőkanál cukrot, vaníliás cukrot, a lágy margarint, a tejet, pici sót és a felfuttatott élesztőt.

Alaposan összegyúrjuk, addig dolgozzunk a tésztával, amíg aprócska hólyagok keletkeznek a tésztán. Egy tiszta konyharuhával takarjuk le és meleg helyen kelesszük egy órát.

Borítsuk egy lisztezett deszkára a megkelt tésztát és osszuk el, három egyenlő részre, majd sodorjunk belőlük rudakat. Ezekből a rudakból fonjuk össze a kalácsot, majd tegyük kivajazott jénai tálba vagy kerek torta formába. A tetejét kenjük be a felvert tojással és ismét hagyjuk kelni, fél órán keresztül.

Közben a sütőt, melegítsük elő 170 fokra. Fél óra elteltével, ismét kenjük le a kalácskoszorút tojással, így szép fényes lesz a kisült kalács. Tegyük a sütőbe, nagyjából 40 perc alatt meg is sül. Ha túlságosan pirulna a teteje, akkor borítsunk rá fóliát. A kisült kalácskoszorút, tegyük rácsra hűlni.

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!