Gulyásleves

Gulyásleves

A gulyásleves sokféleképpen készül, természetesen mindenki a sajátjára esküszik. Nem vagyok ezzel másképp én sem, az én változatom, a család szája íze szerint készül.

Gulyásleves

Hozzávalók:

  • 70 dkg sertéscomb
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1 db erős paprika
  • 8 db sárgarépa darabolva
  • 2 db fehérrépa darabolva
  • 1 kisebb karalábé négy felé vágva
  • 1 kisebb zellergumó négy felé vágva
  • 5 szem burgonya felkockázva
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • só, fűszerkömény, majoránna
  • 1 kisebb csokor petrezselyem
  • 1 kisebb csokor lestyán
  • 1 fakanálnyi kacsazsír

Csipetkéhez:

  • liszt
  • tojás

Elkészítés:

A gulyásleves hozzávalóit előkészítjük. A húst kockára vágjuk, a zöldséget, mossuk, hámozzuk, aprítjuk.

Egy kanálnyi zsiradékot forrósítunk, erre dobjuk a felkockázott húst. Hagyjuk pirulni a húskockákat, kicsit keverünk rajta, de nem kevergetjük, mert az a célunk, hogy a hús mindenütt kifehéredjen, sőt meg is pörkölődjön. Amint a hús kapott egy kis pörkölést, lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, átkevergetjük, majd felöntjük 3 liter vízzel. Beletesszük a zöldségeket, paradicsomot, paprikát, hagymát, összekötözött petrezselymet, lestyánt, sózzuk és felforraljuk.

Forralás után, mérsékelt lángon, lassan hagyjuk főni. Gyöngyözve főzzük a levest, majd egy óra elteltével, hozzáadjuk a burgonyát, megszórjuk köménnyel majoránnával, beletesszük a zúzott fokhagymát. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzunk utána és főzzük puhára.

Készítsük el a csipetkét, amihez a tojást verjük fel, sózzuk meg és annyi lisztet adjunk hozzá, amit felvesz. Kemény tésztát gyúrunk, majd cipót formálunk belőle. Babszem nagyságú darabokra tépkedjük, amit forró vízben kifőzünk és a leves mellé adunk.

Egy karéj fehér kenyér és csípős paprika társaságában tálaljuk az elkészült levest, ami igen gazdag, tartalmas étel.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. július
h k s c p s v
« jún    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!