Gréti szelet

Gréti szelet

Krémes sütemények fogyasztására, mindig adódik valamilyen alkalom. Születésnapra vagy vendégek fogadására is méltó, ez a krémes kényeztetés.

Gréti szelet

Hozzávalók:

  • 4 db tojás
  • 200 gramm porcukor
  • 200 gramm liszt
  • 100 gramm tej
  • 100 gramm vaj olvasztva
  • 4 evőkanál kakaó
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 evőkanál gyümölcs likőr
  • csipetnyi só

Krém:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • 1 csomag vaníliás pudingpor/ főzés nélküli
  • 2 dl tej

Máz:

  • 9 teáskanál kristálycukor
  • 5 teáskanál víz
  • 3 evőkanál kakaó
  • 2 evőkanál vaj

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy 24 x 32 cm-es formát, és vajazzuk ki.

Válasszuk szét a tojásokat, a sárgáját keverjük habosra, a porcukorral. Folyamatos keverés mellett, adagoljuk hozzá az olvasztott vajat, majd a tejet és a likőrt.

A lisztet keverjük össze a kakaóval, sütőporral és a csipetnyi sóval. Következő lépésként, a fehérjét verjük kemény habbá, majd egy spatula segítségével, óvatosan forgassuk bele a sárga masszát. Ezután adjuk hozzá az összekevert lisztet, óvatosan forgassuk, továbbra se törjük össze a fehérjét.

Öntsük az elkészült masszát a formába, tegyük az előmelegített sütőbe, és süssük 35-40 percig. Az elkészült piskótát borítsuk rácsra és hagyjuk kihűlni.

Amíg sül a piskóta, készítsük el a krémet, ehhez a habtejszínt verjük fel keményre. A hideg tejben keverjük csomómentesre a vaníliás pudingport.

A vajat a porcukorral fehéredésig keverjük, majd dolgozzuk bele a pudingot, és óvatos mozdulatokkal, a felvert tejszínhabot is keverjük bele.

A mázhoz forraljuk fel a vizet és a cukrot, főzzünk belőle szirupot. Húzzuk le a tűzről, kissé hagyjuk hűlni, majd adjuk hozzá az átszitált kakaót. Alacsony fokozaton főzzük tovább, adjuk hozzá a hideg vajat és folyamatos keverés között, dolgozzuk bele a masszába. Fényes, homogén, nyúlós massza lesz, amit hagyjunk kicsit hűlni, a használat előtt.

Az összeállításhoz helyezzük a piskótát tálcára, egyenletesen simítsuk el a krémet, végül vonjuk be a mázzal. Fogyasztás előtt, tegyük hűtőbe legalább két órára, majd ízlés szerint szeleteljük fel.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!