Húsvéti fonott kalács

Húsvéti fonott kalács

Egészen a századfordulóig a kalács csak a legnagyobb ünnepek alkalmával került az asztalra. Némi türelemmel fűszerezve, néhány óra alatt, foszlós csemege kerülhet az ünnepi asztalra.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 20 gramm élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

Az átszitált liszt közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk egy dl langyos tejet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, és szórjuk meg pici cukorral. Néhány perc múlva a felfutott élesztőhöz tesszük a cukrot, sót, tojást és a tojás sárgáját. A langyos tejet folyamatosan adagolva kezdjük el kidolgozni a tésztát. Addig dagasszuk, míg gyenge, szép sima, és hólyagokkal teli tésztát kapunk. Ekkor részletekben adagolva beleöntjük az öt dkg olvasztott vajat, és újból simára dolgozzuk.

Tetejét kissé megszórjuk liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen nagyjából két órán át kelesztjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, kissé átgyúrjuk, és három egyforma cipót formázunk. A cipókból egyforma hosszúságú hengereket sodrunk, fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük, és ismét kelesszük fél órán keresztül.

Tetejét felvert tojással lekenjük, és 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A tésztát jól meg kell keleszteni, különben megreped. A hozzáadott vajtól lesz foszlós a kalács.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. augusztus
h k s c p s v
« jún    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!