Húsvéti fonott kalács

Húsvéti fonott kalács

Egészen a századfordulóig a kalács csak a legnagyobb ünnepek alkalmával került az asztalra. Némi türelemmel fűszerezve, néhány óra alatt, foszlós csemege kerülhet az ünnepi asztalra.

Húsvéti fonott kalács

Hozzávalók:

  • 500 gramm liszt
  • 20 gramm élesztő
  • 2,5-3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 tojássárgája
  • csipetnyi só
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • ízlés szerint mazsola

Elkészítés:

Az átszitált liszt közepébe készítsünk egy kis mélyedést. Ebbe öntsünk egy dl langyos tejet, morzsoljuk hozzá az élesztőt, és szórjuk meg pici cukorral. Néhány perc múlva a felfutott élesztőhöz tesszük a cukrot, sót, tojást és a tojás sárgáját. A langyos tejet folyamatosan adagolva kezdjük el kidolgozni a tésztát. Addig dagasszuk, míg gyenge, szép sima, és hólyagokkal teli tésztát kapunk. Ekkor részletekben adagolva beleöntjük az öt dkg olvasztott vajat, és újból simára dolgozzuk.

Tetejét kissé megszórjuk liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen nagyjából két órán át kelesztjük.

A tésztát enyhén lisztezett felületre öntjük, kissé átgyúrjuk, és három egyforma cipót formázunk. A cipókból egyforma hosszúságú hengereket sodrunk, fonás közben az ágakat megcsavarjuk, majd kivajazott tepsibe tesszük, és ismét kelesszük fél órán keresztül.

Tetejét felvert tojással lekenjük, és 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 30-35 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A tésztát jól meg kell keleszteni, különben megreped. A hozzáadott vajtól lesz foszlós a kalács.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. október
h k s c p s v
« Sze    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!