Fejtett bableves

A nyár egyik sztárja, a friss babból készült leves. Tartalmas étel, amit akár bográcsban is készíthetünk.

LilaLicsi -bableves-01

Hozzávalók:

  • 50 dkg fejtett bab
  • 5 darab sárgarépa
  • 2 darab fehérrépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 fej karalábé
  • 1 fej zeller
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 2 szál lestyán
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 20 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász
  • só, fűszerpaprika, esetleg bors, de az erős paprika is bele dobható

Elkészítés:

A hozzávalókat előkészítem. A babot kifejtem, zöldségeket megtisztítom, kolbászt karikára, a szalonnát pedig kis kockákra szelem. Mi nagyon szeretjük a sárgarépát, ezért szoktam a zöldségeket 4-5 centis darabokra vagdosni. Egy nagyobb lábosba teszem a babot, a zöldségeket, kolbászt, és a szalonnát, majd felöntöm vízzel és füstölt hús levével, így teszem fel főzni. Nagyjából 1,5 óra alatt megpuhul. Ez idő alatt szoktam elkészíteni a csipetkét és a rántást. Mielőtt teljesen megfőne a bab, beleszórom a csipetkét, a két gerezd fokhagymát összezúzva, és a rántást. Így rotyogtatom még 10-15 percen keresztül. Közben megkóstolom, ha szükséges, akkor még sózom illetve fűszerezem. Mi nem szeretjük, ha a levesbe úszkál az apróra vágott hagyma, ezért egészben teszem bele, és a végén szedem ki, a többi nem kedvelt zöldséggel együtt. Tejföl és fehér kenyér társaságában kerül az asztalra.

 

 

 

Mentés

Mentés

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2019. július
h k s c p s v
« jún    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!