Fánk

Fánk

Sokan tartanak tőle, pedig a kelesztésen kívül nem igényel sok időt és munkát. Sokkal finomabb, mint a nagyüzemi társai.

LilaLicsi -fank-01

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt, lehetőleg átszitált
  • 1 csomag élesztőpor vagy 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj megolvasztva
  • 2 tojásnak a sárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • só és pici rum

Elkészítés:

Egy dl tejet, pici cukorral megmelegítek, majd bele teszem az élesztőt. Robotgéppel keverem, így annak a táljába teszem a lisztet, ehhez adom a maradék cukrot, citromhéjat, sót, kicsit keverek rajta és így adom hozzá a tejet, tojás sárgáját, a felfuttatott élesztőt, vajat, majd a rum is mehet hozzá. Addig keverem, amíg a tészta leválik a tál oldaláról. Ha már kész, félre teszem, konyharuhával letakarom és egy órán át kelesztem. Ez nagyon fontos, hiszen akkor lesz könnyű, levegős és szalagos, ha kellően kelesztjük a tésztát.

Ezután lisztezett felületen kinyújtom, nagyjából egy ujjnyi vastagságú legyen, majd egy pohár segítségével szaggatom ki a formákat. Még 30 percre, félreteszem kelni.

Közben forrósítom az olajat, ami akkor jó, ha pici lisztet beleszórva elkezd pezsegni. A fánk tészta közepébe az ujjammal mélyedést készítek, így kerül az olajba, az az oldala, amin a mélyedés van. Nagyjából 2-3 perc sütés után megfordítom és a másik oldalát is megsütöm. Papírtörlővel bélelt tálra teszem és még melegében szórom meg porcukorral.

Fogyasztás előtt a mélyedésbe lekvárt teszek.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!