Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs

Már csak a kávé, vagy a forró kakaó hiányzik, ehhez a mennyei süteményhez, de az uzsonnás dobozba is becsempészhetjük.

Fahéjas tekercs

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 10 dkg megolvasztott vaj vagy 0,5 dl olaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • csipetnyi só

Kenéshez:

  • 1 egész tojás

Szóráshoz:

  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1/2 mokkáskanál fahéj

Elkészítés:

Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a meglangyosított tejben, kevés cukor hozzáadásával, feloldjuk az összemorzsolt élesztőt.

Közben egy tálba kimérjük az átszitált lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, puha vajat, tojást és a felfuttatott élesztőt, a tejet részletekben adagoljuk hozzá.

Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg közepes keménységű tésztát kapunk, a kezünkről leválik és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.

Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, kettévágjuk és vékonyra nyújtjuk.

Fánk szaggatóval, négy kört vágunk a kinyújtott tésztából. A kör alakú tésztákon nyújtófával, párszor átmegyünk, majd egymásra helyezzük úgy, hogy félig fedjék egymást.

Fahéjas tekercs

Feltekerjük és félbevágjuk. A félbevágott tésztát formázzuk a következők szerint. A tészta oldalát csipkedjük be alulra, minél jobban tűrjük be a tésztát, annál inkább nyílik szét, és kezd rózsára hasonlítani.

Fahéjas tekercs
A megformázott tésztát tegyük olajjal kikent muffin sütőbe, és meleg helyen pihentessük még 20 – 30 percen keresztül.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tésztát kenjük meg a felvert tojással, szórjuk meg a cukor és fahéj keverékével. Tegyük a sütőbe és 15-20 perc alatt, süssük pirosra.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!