Epres gombóc pörkölt dióval recept

Epres gombóc pörkölt dióba forgatott zsemlemorzsával

Ha egy olyan klasszikust, mint a gombóc, megbolondítunk egy kis eperrel, ezután pörkölt dióba forgatjuk, akkor egy különleges édességet tehetünk az asztalra.

Epres gombóc pörkölt dióval recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg Rama
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 1 citrom héja
  • 1 csipet só
  • 3 cl rum vagy pici aroma
  • 10-12 szem nagy eper
  • 8 dkg dió tördelve
  • 1 evőkanál vaj

Elkészítés:

A túrót áttörjük, majd az olvasztott Ramával, tojással és a tojássárgával összekeverjük, ezután belekeverjük a reszelt citromhéjat, egy csipetnyi sót és a lisztet. Közepes keménységű tésztát gyúrunk, majd 1 órán át a hűtőben pihentetjük. Közben egy evőkanálnyi vajon a diót megpirítjuk, majd a zsemlemorzsát is hozzáadva aranybarnára pirítjuk. Az epret megtisztítjuk és megmossuk.

A tésztából tenyérnyi pogácsákat formázunk, 1-1 eper szemet teszünk rájuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Enyhén gyöngyöző, sós vízben nagyjából 15 percig főzzük.

Epres gombóc pörkölt dióval recept
Kiszedjük, és az előkészített pirított diós-zsemlemorzsába forgatjuk. Tálalhatjuk vaníliás cukorral elkevert porcukorral, eperszósszal vagy vanília mártással.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. június
h k s c p s v
« máj    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!