Eperlekvár

Eperlekvár

Emlékszem gyermek koromban a nagymama, hatalmas üstben, az udvar közepén kavargatta a lekvárt. Imádtam a lekvárjait, csak igyekszem kevesebb időt tölteni a tűzhely mellett.

Eperlekvár

Hozzávalók:

  • 1,5 kg eper
  • 60 dkg cukor
  • barackpálinka a tetejére

Elkészítés:

Az előkészítés több időt igényel, viszont fontos a megfelelő higiénia betartása, ugyanis a tartósítás lényege az eljáráson van, ezért kell nagy hangsúlyt fektetni a tisztaságra.

Az epret válogassuk át, áztassuk be csupán öt percre, így a felesleges szennyeződés leázik. Váltott vízben, többször mossuk át, csepegtessük le és szedjük ki a csumáját.

Ha szükséges, vágjuk az eper szemeket félbe vagy negyedbe. Tegyük egy nagyobb tálba, majd rétegenként szórjuk rá a cukrot. Tegyük hűtőbe egy éjszakára.

Másnap öntsük lábosba, nagy lángon melegítsük forrásig. A képződött habot egy kanállal szedegessük le és alacsony lángon, időnként megkeverve, főzni kezdjük.

Nagyjából a forrástól számított, 20-30 percig főzzük. A tűzről levéve, forrón üvegekbe adagoljuk, egy teáskanál pálinkát teszünk a tetejükre, szorosan lezárjuk, fejtetőre állítjuk 10 percre, majd plédbe bugyoláljuk, és a következő nap, a kamra polcra tesszük.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. augusztus
h k s c p s v
« Júl    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!