Diós csiga

Diós csiga

A kelt tészták kiadósak, de időigényesek. Elkészítésüknél ügyelni kell arra, hogy meleg konyhában dolgozzunk, és az alapanyag se legyen hideg. A tésztát jól dolgozzuk ki, hiszen megéri a fáradtságot.

Diós csiga

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 8 dkg vaj
  • citrom reszelt héja
  • csipet só

Töltelék:

  • 10 dkg dió darálva
  • 3-4 evőkanál cukor vagy barna cukor
  • 8 dkg puha vaj

Kenéshez:

  • tojásfehérje
  • 1 teáskanál tejföl

 

Elkészítés:

Először felfuttatjuk az élesztőt, vagyis a meglangyosított tejben, kevés cukor hozzáadásával, feloldjuk az élesztőt.

Közben egy tálba kimérjük az átszitált lisztet, hozzáadjuk a maradék cukrot, puha vajat, citromhéjat, tojást és a felfuttatott élesztőt, a tejet részletekben adagoljuk hozzá. Fakanállal, robotgéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg galuska keménységű tésztát kapunk, a kezünkről leválik és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában. A kelt tészta különösen meghálálja a fáradtságot.

Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesszük.

Közben egy tálkában, keverjük össze a diót és a cukrot. A tojásfehérjét, és a tejfölt csomómentesre keverjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, vékonyan kinyújtjuk, majd ráterítjük a puha vajat, és rászórjuk a diós keveréket. Felsodorjuk, és 2 cm széles karikákra vágjuk.

Diós csiga
Papírral bélelt sütőlemezre helyezzük, lekenjük a tojásfehérjével, és 20 percet pihentetjük.

A sütőt melegítsük 180 fokra, a megkelt csigákat, nagyjából 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

A diót nem szükséges ledarálni, konyharuha közé teszem, és sodrófa segítségével apróra töröm. Sokkal finomabb és izgalmasabb.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. október
h k s c p s v
« Sze    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!