Csontleves

Csontleves

Ahhoz, hogy igazán finom levest készítsünk, nem kell túl sok alapanyag. Lényeg, hogy legyen benne zöldség. Sok, sok zöldség, mert annál finomabb és egészségesebb, ráadásul tápláló is.

Csontleves

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos sertéscsont
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 db karalábé
  • 1 db kisebb zellergumó
  • ¼ fej kelkáposzta
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1-2 szál lestyán, petrezselyem levél
  • 10-15 szem egész bors

Elkészítés:

Karajcsont, csirkemell csontja, csirke, pulyka szárnyak, nyakak ezekből válogassuk össze a leves hozzávalóit. A leforrázott és leöblített csontokat, hideg vízbe tegyük fel főni.

Közben a zöldségeket tisztítsuk meg, mossuk, majd szeleteljük tetszés szerint.

A felforrt levesről a habot egy szűrő segítségével folyamatosan szedegessük le, tegyük bele az előkészített zöldségeket, ízesítsük sóval, borssal, majd kis lángon főzzük tovább. Gyöngyözve, legalább 2-3 órán keresztül főzzük. Ez idő alatt a csontról leválik a hús, a zöldségek megpuhulnak.

Ha a csontleves elkészült, akkor pihentessük nagyjából 10-15 percen keresztül, majd szűrjük le.

A húsos csontokat, húsdarabokat külön tálba szedem, így mindenki válogathat kedve szerint. Cérnametélt, orsótészta, eperlevél társaságában tálalom.

Leginkább akkor szoktam rá a leves főzésére, amikor a gyerekeim kicsik voltak. Nem akartak főzeléket enni, viszont a levest habzsolták, ezért mindennap levest készítettem, zöldségekkel gazdagítva. A jó leves gazdag ízvilágú, illata étvágygerjesztő, rostban gazdag és a szervezet folyadékbevitelét is segíti.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. december
h k s c p s v
« nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!