Citrom tortácska recept

Citrom tortácska

Ha van olyan édesség, ami az olaszországi gyönyörű napokat idézi, akkor ez a rendkívül népszerű sütemény egyike azoknak. A citrom kellemesen savanyú ízét jól kiegészíti a puha tésztában lévő édes töltelék.

Citromos kupola recept

Hozzávalók:

Tészta:

  • 5 darab tojás
  • 5 evőkanál liszt
  • 5 evőkanál porcukor

Máz:

  • 250 ml tej
  • 2 tojássárgája
  • 60 gramm vaj
  • 80 gramm porcukor
  • 2 darab citrom leve és héja
  • 30 gramm kukoricakeményítő

Krém:

  • 500 ml tej
  • 120 gramm porcukor
  • 50 gramm liszt
  • 4 darab tojássárgája
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 200 ml tejszín

Áztatni:

  • 50 ml víz
  • 50 ml limoncello
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 1 darab citrom reszelt héja

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 170 fokra, és kenjünk ki vajjal a süteményformákat. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a porcukorral alaposan habosítsuk fel. Közben a tojásfehérjéből verjünk kemény habot. A tojássárgáját egy kevés habbal lazítsuk fel, majd óvatosan forgassuk bele a többi habot, végül adjuk hozzá az átszitált lisztet is. Kanalazzuk a masszát a formákba, tegyük a sütőbe 15-20 percre. Az elkészült tortácskákat szedjük ki a formából, és hagyjuk hűlni.

Közben készítsük el a citromkrémet, ehhez tegyük fel forrni a tejet, szórjuk bele a citromhéjat. A tojássárgáját a cukorral habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és keverjük csomómentesre. Húzzuk le a tűzhelyről a forró tejet, és folyamatos keverés mellett adjunk egy merőkanálnyit a masszához, majd a tűzhelyre visszatéve öntsük a keveréket a tejhez. Folyamatosan keverve főzzük puding állagúra. Az elkészült krémet fedjük le folpackkal és hagyjuk kihűlni.

A máz elkészítéséhez a tojássárgáját keverjük csomómentesre a kukoricakeményítővel, adjuk hozzá a citrom kifacsart levét, és héját. Folyamatos keverés mellett öntsük a forró tejhez, és alacsony hőmérsékleten sűrítsük be. Utolsó lépésként adjuk hozzá a vajat, és dolgozzuk bele a krémbe. Tegyük félre és hagyjuk hűlni.

A tejszínt verjük kemény habbá, majd forgassuk bele a kihűlt citromos pudingot.

Egy serpenyőben forraljuk fel a vizet a citromhéjjal és a cukorral. A tűzről lehúzva adjuk hozzá a limoncellót, és tegyük félre hűlni.

A citromos tortácska összeállításához egy kés segítségével vágjuk le az alját, és szedjük ki a formák belsejét. Ecset segítségével áztassuk át a belsejét az alkoholos sziruppal, majd kanalazzuk a kupolákba a tejszínes-citromos krémet. Zárjuk le a piskótáról levágott végekkel, tegyük rácsra a megtöltött süteményeket, majd a külsejét is áztassuk át az alkoholos sziruppal, és tegyük hűtőbe legalább két órára.

A lehűtött citromtortákat fedjük be, a citromos mázzal, és tegyük vissza hűtőbe újabb két órára vagy egy éjszakára. Tálalásnál díszítsük reszelt citromhéjjal, tejszínhabbal.

Forrás:

delizia al limone süteményt 1978-ban Carmine Marzuillo cukrászmester ötlötte ki, és az édesség már a születése pillanatában népszerű lett az Amalfi parton.

Később 1989-ben az akkor még nagyon fiatal Salvatore De Riso vette át tőle a staféta botot és így lett a körte-ricottakrémes tortája mellett, a citromos kupola a legkeresettebb desszertje, nemcsak Minoriban, de Nápolyban is. Ezt a tényt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy Salvatore, Minori faluban lévő cukrászdája valóságos zarándokhely. A sütemény varázsának rengeteg híresség hódol, mint pl. Rainer monacói herceg, a pápa stb., mert a La Delizia al Limone egyike azoknak a páratlan alkotásoknak, amelyek nem túl édesek, de leheletkönnyű tésztájuk és utánozhatatlan citrom aromájuk miatt egyszerűen olyanok, mintegy legismertebb költemény szállóigévé vált sorai.

Nos, képzeljünk el egy kis, havas kupolát citromkrémmel megtöltve, vékonyra reszelt citromhéjjal a tetején. A kupola, a speciális Pan di Spagna, azaz a spanyol kenyér vagy ún. Genovai torta receptje alapján készül, ami olyan puha, hogy szinte szó szerint elolvad az ember szájában. A szenzációs, hogy amikor a villával beleszúrunk a süteménybe, nem ütközik ellenállásba, a fehér citromlikőrös krémnek pedig annyira intenzív az íze, hogy a gyönyörtől automatikusan becsukódik az ember szeme.

Ez a torta az olaszok szerint magába foglalja a Sorrentoi-öböl citromligeteinek parfümjét. Az Amalfi napsugara alatt érlelődő citromlikőr, a Limoncello ugyanis nem hordozza magában az alkohol drasztikusan domináns, néha keserű ízét, amely néhány likőrrel töltött édességnél zavaró tényező, mert Sal de Riso szerint a citromlikőr feladata, hogy a citromkrémmel együtt beszivárogjon a torta minden “porcikájába”.

A citromálom dicsőítéséről ennyit, ezután csak annyit tennék még hozzá, hogy az Amalfi-öbölben járva feltétlenül látogassanak el Salhoz,- és kóstolják meg a ” Delizia al Limone “-t-, amely nem véletlenül hódította meg az egész világot. Éppúgy megtalálható Nápoly minden cukrászdájában, mint ahogy a londoni Harrodsban, és egyéb speciális gourmet üzletben szerte a világon.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2018. május
h k s c p s v
« ápr    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!