Briós tésztába bujtatott meggylekvár

Briós tésztába bujtatott meggylekvár

Ezt a tésztát más süteményhez is érdemes felhasználni. Töltelék nélkül is készíthetünk belőle brióst, amit egy bögre tejszínhabos kakaóval koronázhatunk meg. A tésztának fantasztikus illata van, a vajtól könnyű, puha és foszlós, az íze pedig mennyei.

Briós tésztába bujtatott meggylekvár

Hozzávalók:

  • 400 gramm liszt
  • 60 gramm cukor
  • 200 g tej
  • 20 gramm élesztő
  • 2 darab tojás
  • 60 gramm vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só

Elkészítés:

A meleg tejben keverjük el a cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, pár perc erejéig tegyük félre futtatni. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, adjuk hozzá az összes hozzávalót a felfutott élesztővel együtt. Alaposan dolgozzuk össze, majd gyúrjuk teljesen sima felületű tésztává, ez a mennyiség tökéletes, nem lesz szükség több alapanyag hozzáadásához. Az elkészült tésztát, takarjuk le, egy tiszta konyharuhával és kelesszük két órán keresztül.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett deszkára és sodorjunk vastag hengert belőle, ebből szeleteljünk 18 darabot. A kis bucikat ismét gyúrjuk át, majd takarjuk le és kelesszük egy órán át. Egyenként alakítsunk ki a kezünkkel, nagyjából 10 cm-es körformát, tegyünk a közepébe egy evőkanál meggylekvárt, majd hajtsuk össze a tésztát, a széleit nyomkodjuk szorosan össze.

Briós tésztába bujtatott meggylekvár-1
Egy egész tojást verjünk fel, ezzel kenjük le a tészta tetejét, és 10-15 percre pihentessük. Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, 15-20 perc alatt készül el a sütemény, a tészta vastagságától függően.

 

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!