Békebeli lekváros bukta

Békebeli lekváros bukta

Édesanyám nagyon sokszor készített buktát, amit túróval, szilva vagy sárgabarack ízzel töltött meg. Tökéletes buktákat készített, puha, foszlós tésztával, amit még úgy melegében a tepsiből faltunk fel. Nosztalgikus hangulatomban készítettem a buktákat, szilvalekvárral és nutellával töltöttem meg  a lágy, foszlós tésztát.

Békebeli lekváros bukta

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt átszitálva
  • 3 dl langyos tej
  • 3 dkg élesztő
  • 3 tojássárgája
  • 6 dkg puha margarin
  • 5 dkg cukor
  • csipetnyi só
  • citrom reszelt héja

Tetejére:

  • 3 tojásfehérje
  • 1 kávéskanál tejföl

Elkészítés:

A kéz meleg, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a többi hozzávalóval lágy tésztát készítünk.

Dagasztógéppel vagy kézzel, addig kavarjuk, amíg lágy tésztát kapunk, a kezünkről leválik, és hólyagok keletkeznek a kidolgozott tésztában.

Meglisztezzük a tetejét, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen, a duplájára kelesszük.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, és egy centiméter vastagra nyújtjuk.

A kinyújtott tésztát 10 centiméteres négyszögekre vágjuk, középre lekvárt halmozunk és összegöngyöljük.

Kizsírozott tepsibe egymás mellé tesszük, a tetejüket lekenjük a tojásfehérje és tejföl keverékével, és 30 percre félretesszük kelni.

Közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd a megkelt tésztát, nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.

Tipp:

Egy csomag vaníliás cukrot keverjünk össze porcukorral, majd hintsük meg az elkészült buktákat. Ízlés szerint túróval, nutellával, különböző krémekkel is megtölthetjük.

Vélemény, hozzászólás?


Naptár

2017. november
h k s c p s v
« okt    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Hírlevél

Iratkozz fel a hírlevélre!